Esküvő költséghatékonyan

Fapados Esküvő

Fapados Esküvő

Szerződés? Az meg minek?

2017. november 27. - Fapados Esküvő

Ahogy az idei esküvői főszezon lezárult, már kezdődik is az újabb. Itt bizony nincs megállás, a legnépszerűbb időpontok akár több, mint egy évvel előre is elkelnek. Már a szervezés első pillanataiban szembesülünk az olyan kifejezésekkel, hogy szolgáltató/megbízási szerződés, foglaló, előleg számla stb. Sokunknak ez a hétköznapi életből ismerős lehet, azonban legalább annyian vagyunk olyanok is, akiknek ezek a fogalmak ismeretlenül csengenek. Segítségképpen ezekről írok most nektek egy összefoglalót.  

writing-1149962_1920.jpg

Ha lefoglalunk egy helyszínt, felkérünk egy szolgáltatót a legelső és legfontosabb elem a szerződés. A szerződés szükségességét nem lehet elégszer hangsúlyozni. Fontos, mert ez véd titeket, párokat. Fontos, mert leírja a felek kötelezettségeit és azt is, mi történik ha nem tesznek ennek eleget. Fontos, mert fixen tartalmazza az általatok vállalt fizetési kondíciókat. Fontos, mert tartalmazza a fix és feláras szolgáltatásokat. Ugye te sem szeretnéd, ha 1 hónappal az esküvő előtt lemondaná a fotósotok az esküvőt? Vagy, hogy a helyszín időközben változtat az árakon és többet fizettek a végén? Apropó, árváltoztatás. Sok szolgáltató a foglalás időpontjában érvényes áron szerződik a jegyespárokkal, függetlenül attól, hogy az esküvő a következő évben lesz, így az esetleges árváltozás nem érinti a párokat. Ugye milyen jó dolog a szerződés? :) 

bookkeeper-1016299_1920.jpg

A foglalásunk viszont sok esetben csak akkor lesz visszaigazolva és megerősítve, ha előleget utalunk vagy adunk át készpénzben. Az előbbi eset talán papírozás szempontjából könnyebb: az utalásról van bizonylat, a beérkezésről pedig a szolgáltató kiállít egy előlegszámlát. A készpénzes fizetésnél választhatunk több opció közül: vagy a szerződésben rögzítjük az átadás tényét, vagy egy átadás-átvételi jegyzéket kérünk róla, esetleg egy nyugtát. Ezeknek a kiállítása sok mindentől függ, merjetek kérdezni! A későbbiekben fontos lehet, hogy igazolni tudjátok az átadás tényét. A kész számlát a teljes összegről pedig az esküvő után kell, hogy megkapjátok minden esetben. 

A fentiekből úgy tűnhet, hogy rosszat feltételezek a szolgáltatókról, hogy az emberek nem tartják magukat a megbeszéltekhez stb. A szerződés nem bizalmi kérdés! Gondolj csak bele, bemész a boltba, veszel egy (akár használt!) ruhát, amiről kapsz számlát és a blokkon feltüntetett dátumig még vissza is viheted bizonyos feltételek betartása mellett. Na már most az esküvődön, aminek a szervezésére és megvalósítására annyi időt, energiát és nem utolsó sorban jelentős mennyiségű pénzt fordítasz, mindenféle jogi védelem nélkül szeretnéd végigcsinálni? Kockáztatnád életed legszebb napját? Itt több vesztenivalód van, mint egy átlagos hétköznapi vásárlás során, erre nem fogsz legyinteni (pláne nem a fokozott izgalom és stressz alatt), hogy "Több is veszett Mohácsnál".

Persze, mindig vannak kivételek, hiszen nyilvánvaló, hogy a családunkban, barátainkban, rokonainkban megbízunk, így ha esetleg ők nyújtják valamelyik szolgáltatást, akkor értelemszerűen a szerződéskötés elmaradhat. Az is biztos, hogy egyik szolgáltatónak sem érdeke a saját hírnevét rontani megkérdőjelezhető minőségű színvonallal, lemondással stb., de bármi közbe jöhet, hiszen ő is ember. Ahogy a ti részetekről is történhet olyan váratlan esemény, ami miatt módosítás szükséges. És pont ezért a "de" miatt kell a szerződés, hogy minden eshetőségre felkészüljünk. 

 

Képek forrása: Pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://fapadoseskuvo.blog.hu/api/trackback/id/tr613368683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása