Esküvő költséghatékonyan

Fapados Esküvő

Fapados Esküvő

Esküvői helyszín – csak okosan! Mire figyeljünk a helyszín kiválasztásánál?

2017. augusztus 27. - Fapados Esküvő

A frissen eljegyzett menyasszonyok első gondolata - miután elújságolták a rokonoknak, barátnőknek és mindenkinek, akinek csak lehet, hogy megkérték a kezüket -, hogy hol is legyen az a bizonyos Nagy nap, ahol igazi hercegnőnek érezhetik magukat.

A tökéletes helyszín kiválasztása minden pár számára az egyik legnehezebb feladat. A bőség zavarába kerülnek az ifjú házasulandók, amikor álmaik helyszínét keresik, hiszen az egyszerűbb éttermektől az extravagáns luxusszállodákig terjed a kínálat.

Álmaink helyszínének megtalálása mellett azonban arra is érdemes figyelnünk, hogy várhatóan a helyszín költsége lesz a legnagyobb szelet az esküvői költségek tortájából. Ennek fényében egy okos választással vágyaink teljesülése mellett például a nászútra is több pénzünk maradhat.  

Hogy mire is gondolok?

Az első találkozás során kiderülhet, hogy a helyszín számára mi is a fontos, ha esküvőről van szó. A párok igényeinek minél magasabb fokú megvalósítása vagy a pénzkeresés a párok pénztárcájának rovására.

kep_helyszinek_zsani.jpg

Ahhoz, hogy a lehető legtökéletesebb napotok legyen és a legkevesebb kellemetlen meglepetés érjen Titeket – no meg persze anyagilag minél jobban járjatok –, íme néhány jó tanács, amire érdemes figyelni helyszínkereséskor:

A helyszín igénybevétele szinte minden esetben jár valamilyen költséggel. A terembérleti díj sokszor akár ugyakkora összeget is felemészthet, mint egy 50 fős vendégsereg fogyasztása. Azonban ez nem törvényszerű. Vannak olyan időszakok, amikor ezt a költséget nullára redukálhatjuk, ez pedig nem más, mint a szezonon kívüli esküvő. Tudom, tudom, hogy mindenki jó időt akar, meg nyári esküvőt, de álljunk meg egy pillanatra és gondolkodjuk el a nyári esküvő hátrányain is (mert bizony van, nem is kevés). Terembérleti díj szempontjából pénztárcabarát a november és március közötti időszak.

TIPP: A helyszínválasztás előtt egy kb. létszámmal legyünk tisztában. Vannak olyan helyszínek, akik ehhez kötik az esküvőt. Találkoztam olyan helyszínnel, aki 80 fő alatt szóba se állt a párokkal.

Az ellátás biztosítása kétféleképpen történhet: saját konyhával rendelkezik a kiválasztott helyszín, vagy éttermi szolgáltatón keresztül (catering) oldja meg az étkeztetést.

TIPP: az első esetben menjünk el előtte titokban egy próbavacsorára. Amennyiben jót ettünk és ittunk, felvehetjük a kapcsolatot a helyszín rendezvényszervezőjével.

Az esetek nagy részében elmondható, hogy a pár számára anyagilag kedvezőbb megoldás, ha olyan helyszínt választ, amelynek van saját konyhája. Ilyen esetekben nem kell külön eszközöket (például: evőeszközök, székek, asztalok stb.) bérelni, hiszen ezek adottak a helyszínen.

Ha olyan helyszínt választunk, ahol szükséges a catering szolgáltatás, ott érdemes időben megbizonyosodni arról, hogy esetleg szükséges-e valamilyen engedély az ételek behozatalához és megoldható-e az ételek megfelelő hűtése és tárolása, hiszen senki sem szeretne a nagy napon hideg húslevest vagy a melegtől megolvadt tortát enni.

Az ételek bevitelénél érdemes rákérdezni, hogyan viszonyulnak a házi süteményekhez. Sok nagyszülő, örömszülő így szeretne hozzátenni az esküvőhöz, ezért hagyjuk őket kibontakozni � Az én nagymamám háromféle süteménnyel készült. Ezzel a cukrászda költsége teljes egészében megspórolható.

A következő lépés az italfogyasztás. Higgyétek el, ez többe kerül, mint az étel, nem is kevéssel. A helyszín kiválasztásakor fontos tisztában lennünk azzal, hogy mik a lehetőségeink az ital (főként a rövidital terén). Ha a rövidital bevihető, egy kisebb vagyont spórolhatunk. Azonban ne örüljünk korán, mert ennek sok helyen ára van. Ezt pedig úgy hívják, hogy dugópénz vagy dugódíj, esetleg még külön felszámolhatnak felszolgálási díjat a nem helyszíni ételek-italok kitálalásáért. A dugópénzt leggyakrabban már minden bevitt italra felszámolják, pl.: 400 Ft/fő áron. Hallottam már ebből is extrém esetet: egész estére csak a dugópénzért kértek a kiválasztott helyszínen 250 000 Ft-ot. Ha emellett döntötök, fontos, hogy kérjetek számlát az italról és a kereskedésnél is érdemes tájékozódni, hogy a bontatlan üvegeket visszaveszi-e az esküvő után.

Az éttermek bevett szokása előre összeállított italcsomagokkal dolgozni. Ezek lehetnek fix (pl.: 6 órás) vagy korlátlan időtartamúak. A fix időtartam hátránya, hogy a lejárat után óránkénti hosszabbabításra van lehetőség, ami odafigyelést igényel (erre alkalmas lehet az esküvőszervező, a ceremóniamester is akár). A hosszabbításért kiszámlázott összeg számítása sem egységes. Vannak olyan helyek, ahol a leadott, fix létszám alapján történik a hosszabbítás, van viszont olyan is, ahol az adott 1 órában jelenlévők létszáma alapján történik mindez. Értelemszerűen a másodikkal jár jobban a pár, nézzünk is rá egy egyszerű példát:

Esküvő létszáma 80 fő, éjfélkor lejárt a 6 órás italcsomag. Hosszabbítás 500 Ft/fő áron történik, hajnal 3 óráig.

Első esetben a szolgáltatók számítása: 80x500x3=120 000 Ft

Második eset: megnézzük mennyi a létszám éjfél és hajnal 1, hajnal 1 és 2, valamint hajnal 2 és 3 között. A létszám legyen 75, 60, 45. A számítás ebben az esetben így alakul:

75x500+60x500+45x500= 90 000 Ft

A kettő közötti különbség 30 000 Ft, amiből elég sok minden más fedezhető egy esküvőn.

További kedvezmények, amelyek általánosságban már elterjedtek a rendezvényhelyszínek körében:

  • Gyermekkedvezmények: helyszínenként változó lehet a kedvezmény mértéke, de érdemes figyelembe venni, hiszen sokat spórolhatunk a gyerkőcök étel- és italfogyasztásán.
  • Szolgáltatói kedvezmények (például fotós, zenekar, vőfély stb.): Itt fontos megjegyezni, hogy általában olcsóbb a szolgáltatói személyzet ellátása, mint a násznépé, azonban ezt minden esetben fontos pontosan letisztázni és a szerződésben feltüntetni (ez általában kisebb menüsort jelent, ahol nincs előétel vagy desszert és természetesen alkohol sem).

Ezért legyünk előrelátóak, kérdezzünk meg mindent!

Végül, de nem utolsósorban: legyen szerződés! Ez a Ti érdeketek, hiszen súlyos összegekről beszélünk, ami nem játék. A következő cikkben részletesen leírom, hogy miért is elengedhetetlen ez. �

A bejegyzés trackback címe:

https://fapadoseskuvo.blog.hu/api/trackback/id/tr4112784034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása