Esküvő költséghatékonyan

Fapados Esküvő

Fapados Esküvő

Esküvő férfiszemmel

2017. augusztus 11. - Fapados Esküvő

Biztosan emlékeztek, hogy az előző bejegyzésemben kértem, hogy akinek van bármilyen tapasztalata, véleménye a külföldi esküvővel kapcsolatosan, írjon nekem. Kaptam is egy e-mailt, szerintem e-mailnek még így talán soha nem örültem. Amikor pedig megláttam, hogy egy úriembertől kaptam, akkor még nagyobb volt a boldogságom: egyszer azért, mert férfiak is olvassák a blogomat, másrészt pedig mert ezzel megdőlt a férfiak másodlagos szerepe egy esküvőszervezés során.

Kedves Menyasszonyok! Igenis számít a leendő férjetek véleménye, ne elégedjetek meg a "Nekem mindegy" válasszal. Az alábbi cikk lesz a bizonyíték, hogy van élet a nekem mindegy-en túl is. 

wedding-2319461_1920.jpg

Csabáék az alábbi fő indokok miatt döntöttek a külföldi esküvő mellett: 

  • végösszegben kedvezőbben jön ki,
  • nincsen hosszadalmas szervezkedés, időpontegyeztetés,
  • nincs megfelelési kényszer,
  • mivel úgyis van nászút, akkor egy kalap alatt az is megvan,
  • csak a párról szól,
  • nem kell a rokonok igényeihez igazodni (lakodalmas muzsika).

Az, hogy mennyi negatív dolog alakulhat ki egy esküvőn, mi nők, hajlamosak vagyunk elfelejteni a rózsaszín köd miatt. Most megbizonyosodtam róla, hogy a férfiak a negatívumokat lehet egy kicsit reálisabban látják.

Hiszen az esküvők többsége többnyire arról szól, hogy összerántjuk a két család rokonságát. Ültetésnél is nagyon figyelni kell, hogy kit kivel, szóval nagyon nem is lehet keverni. Már itt kialakulnak a klikkek.  A ceremónián a többség morog a szertartás hossza, a klíma miatt. Nem mindenki jár öltönyben munkába, így nem kényelmes nyáron egy nem bejáratott ruhában. Azután következő az ebéd/vacsora, ahol betegre eszi magát a násznép nagyja, mert jó magyar módra, ha már ingyen van, akkor tömjük meg a hasat, aztán kicsit engedünk a nadrágszíjon és még befér egy-két szelet rántott hús vagy torta. Szép lassan pedig elkövetkezik a pillanat, amikor előkerülnek a rövidek. Itt kezdődik a végjáték. Akik még ha nem is szeretik vagy kifejezetten utálják a lakodalmas zenét, még azok is valahogy ismerik a dalszöveget és kiengedik a gőzt. Néha az ifjú férj is csatlakozik a táborhoz, de ha nem is, akkor is a társaságban itt már kijönnek a sérelmek. Akárhogy is szépítjük, nem tudunk mindenkinek tudunk jót tenni, 100 főnél pedig már szinte lehetetlen is.

bride-2280292_1920.jpg

Elsőre soknak tűnik a fent említett negatívumok sora, de az igazság az, hogy nem kell homokba dugni a fejünket, ez egyáltalán nem eltúlzott, irreális lázálom. És ezen a ponton jön képbe a külföldi esküvő gondolata. 

Külföld mellett szól, hogy a nászútra úgyis meg kellene venni a jegyet. Ruhát úgyis meg kell venni. Igazából a szervezést kell kifizetni. A kedves "interjúalanyom" nem egy szállodai szervezést szemelt ki, hanem találtak egy fotóst, aki a szervezést elintézi. Azért tetszett meg neki, mert sok helyen csak pár fotó van a szolgáltatásban és nincsenek referenciafotók. Míg ennél a személynél kiváló képek, elégedett visszajelzések meggyőzték őket. 

Külföldön nem kell egy évvel előtte elkezdeni a trendi színeket kitalálni, helyszíneket foglalni, ilyen-olyan mondvacsinált terápiákra járni, nem kell a rokonságot kiszolgálni és nem kell a részegeket rendezgetni. Nem kell aggódni a közösségi médiára feltöltött fotók miatt, amit a lelkes rokonság mindenféle csodaeszközzel készít a leglehetetetlenebb pozíciókban. Sokkal kényelmesebbé, intimebbé válik ezáltal.

A fent leírtak után joggal merül fel a kérdés, hogy ez vajon milyen reakciót váltott ki az örömszülőkből? Hogyan viszonyulnak ehhez a barátok? És hát mivan a jó öreg mondással: "De hát ezt nem így szokták!"

Erre a kérdésre az alábbi választ kaptam:

"Igazából titokban tartjuk mindenki előtt. Több okból. 

  • Nem akarunk hype-ot az egész körül. Ne legyen az, hogy miért nem hívunk meg van valakit. Meg a tanúk kérdése. 
  • Szülők részéről nehéz, mert a fiús anyukák tűnnek nehezebb esetnek. Onnan van általában nagyobb makacsság. 
  • Barátok részéről pedig azért, mert minél több személy utazna, annál nehezebb megtalálni a közös, szabad időpontot. 
Majd elküldünk egy üdvözlő levelet a családtagoknak és részünkről ott lezárul. Nem akarjuk a közösségi médiában sem dobra verni. Nem fogunk postolni róla. Nem lesz percről-percre blog. Tudom, hogy sokan már annak élnek, de ott nem is a másikkal házasodnak, hanem a közösségi médiával. A másik fél csak egy lehetőség arra, hogy minél hamarabb postolhassanak, minél irigység-fakasztóbb dolgot a mai fiatalok többsége. Aztán persze jön a sajnáltatás, ha nem jön össze, mert valaki talált másikat. 

Mi abszolút szeretnénk megőrizni az intimitását az eseménynek és azt szeretnénk, hogy csak rólunk szóljon. Ha szólnánk a szülőknek, akkor biztos lenne utazás előtt egy látogatás, hogy még könnyes búcsú meglegyen. Aztán előtte levő nap bejelentkezés telefonon/Skype-on. Aznap, hogy igen, élünk és ma lesz a nagy nap. Természetesen a megtörténtéről fényképes igazolás, esetleg újabb bejelentkezés. 

Nem szeretnénk nyerészkedni rajta. Mert azt is hallottuk, hogy a menyasszonytánccal sok összejöhet. Nem szeretnénk, hogy teher legyen mások számára, hogy eljönnek, esznek-isznak és majd fizessenek is. Sokaknál ezt is láttam. Nem csak egy rokonságot összehozó esemény, hanem teher is anyagilag, mert 4 fős családnál már az utazás megoldása, ruházkodás - mert lehet az évek során az öltönyt pl. kinőtte az apuka -, menyasszonytáncra fejenként ha csak 10.000-et is számolunk, az is 40.000. Az rendben, hogy örülünk a pár elhatározásának, de mennyit is beszélnek vele a barátok, rokonok? Nagyon max fél órát." 

  

A cikk tartalmáért ezúton szeretnék köszönetet mondani Szászfai Csabának. 

A bejegyzés trackback címe:

https://fapadoseskuvo.blog.hu/api/trackback/id/tr4112732852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

László Bak 2017.08.12. 09:18:40

Teljesen egyetértek, Las Vegasban házasodtunk, a legolcsóbb kápolnában, pár dolláros, illetve pár forintos ruhákban, semmi vacsora,csak pár fánk, és persze barátaink, akik eljöttek velünk. A végösszeg meg sem közelítette egy hagyományos esküvő költségét.

2017.08.12. 11:14:01

Teljesen igazatok van csak készüljetek fel, hogy a külföldi esküvő magyarországi honosítása brutálisan bonyolult, a hivatalok elképesztő bénázásokra képesek mire végre méltóztatnak megcsinálni.

subidubidu 2017.08.16. 10:26:48

Igaz, nem mostanában volt, de egy vidéki nagyvárosban, zene és menyasszonytánc -
horribile dictu, menyasszonyi ruha - nélkül is meg tudtuk oldani, kb. 60 fős, elsősorban családi részvétellel. Mindenki jól érezte magát, 1-7 közt megvolt a ceremónia, a kaja és lehetett beszélgetni is, valamint a messzebbről érkezők is emberi időben hazaértek, valamint a jelen lévő gyerekek is időben ágyba kerültek. A nászút sem kötelező, hogy külföldön legyen. Ez is opció.

Dr. Kix 2017.08.16. 10:26:52

Annyira nem világos, hogy ugyanezt miért nem lehet megtenni a szomszéd falu közjegyzője előtt?
süti beállítások módosítása