Esküvő költséghatékonyan

Fapados Esküvő

Hogyan válassz ceremóniamestert?

2019. május 27. - Fapados Esküvő

A nagy napotokon az egyik legfontosabb segítő a ceremóniamester. Ő az, aki összefogja a szolgáltatókat. Ő az, aki mozgatja a násznépet és aki figyeli az időrendet. De milyen szempontok alapján válasszátok ki a ceremóniamestert? Segítünk néhány jó tanáccsal.

Egyáltalán a ceremóniamester, miben különbözik a vőfélytől?

Nagyon sok cikket lehet erről a témáról találni.  A lényeges különbség, hogy a vőfély a népies vonalat képviseli, rímekbe beszél, vőfélybottal jár és még ötleteket is ad a nászéjszakához, míg a ceremóniamester nincs állandóan előtérben, csak akkor, ha a program, az események, a történések igénylik. Nem beszél rímekben és általában a szexuális tanításokat a nászéjszakára vonatkozólag megtartja magának. De mindkettő - a vőfély és a cm - feladata, hogy összetartsa az esküvőt.

ceremo_niamester_vs_vo_fe_ly.jpg

Mikor nem kell CM?

A helyzet az, hogy mindig jól jön. De ha 40 fő alatt van egy esküvő, akkor érdemes lehet elgondolkodni azon, hogy biztos kell-e ilyenfajta segítség. Persze láttunk mi már olyat is, hogy egy 25 fős esküvőn egy pánikroham és a két rokonság összevitatkozása után a férj le akarta fújni az esküvőt, elküldött mindenkit melegebb éghajlatra. Innen például csak azért sikerült visszahozni a bulit kibékülős-ölelkezős-táncolósba, mert ott voltunk ceremóniamesterkedni. De azért az ilyen eset a ritkább.

A fapados megoldás

Sokszor van olyan ötlet, hogy egy vicces, humoros haver, rokon legyen a nagy napon, aki elvégzi ezeket a feladatokat. Van, hogy jól sül el. A legfontosabb ebben az esetben, hogy beszéljétek meg a kiválasztottal, hogy ez a szerepkör nem azt jelenti, hogy mindenkivel kell inni egy felest. Mert ha mondjuk egy 100 fős lagzit veszünk, ott bizony kiszámolható, hogy bizony ezzel a hozzáállással nem sokáig jut el a kiválasztott. De fontos, volt már olyan, hogy az így kiválasztott “ceremóniamester” tökéletes választás lett. 50-50%-os esélye van a dolognak.

ceremoniamester-egy-karmester.jpgceremo_niamester_a_hangulatfelelo_s.jpg

Választás ár alapján - mennyibe kerül egy ceremóniamester?

Itt fontos megjegyezni, hogy a ceremóniamester árak elég nagy különbségeket mutatnak, 130.000 - 300.000 Ft ig terjedhet a tiszteletdíjuk. Természetesen egy esküvő nem olcsó mulatság, természetesen érdemes spórolni és átgondolni a lehetőségeket. Viszont azt is érdemes szem előtt tartani, hogy hiába olcsó egy CM, ha nem jól látja el a feladatát. Akkor végül is olcsón nem kaptok semmit. Arról nem is beszélve, ha nem szimpatikus számotokra. Akkor is hiába olcsó, mert hogy az életetek egyik legfontosabb napját egy olyan ember kezébe adni, aki nektek nem jön be, hát az lehet, hogy nem a legjobb megoldás.

De akkor hogyan válasszunk?

Azt javasoljuk, hogy mielőtt az árat megkérdeznétek, előtte nézzétek meg alaposan a honlapját a ceremóniamesternek, sokat elárul az adott cm stílusáról, értékrendjéről, hitvallásáról, egyéniségről. Illetve mindenképp beszélgessetek vele személyesen vagy videó telefonon, hogy kiderüljön, milyen “élőszóban”, mennyire kommunikatív, barátságos, úgy összességében, mennyire passzol hozzátok. Amiket mindenképp tisztázzatok le vele:

  • Ugye nem iszik az esküvőn? (evidensnek tűnik, de a tapasztalatok alapján sajnos sokszor nem az)
  • Mikorra érkezik az esküvő helyszínére? (a jó válasz: minimum fél órával a vendégek érkezése előtt)
  • Kér-e szállást? (ez is plusz költséget jelenthet számotokra)
  • Az esküvő előtt számíthattok-e, a segítségére, támogatására, ötleteire, rá ha felmerül valamilyen kérdés?

Na de ami a legfontosabb, és ezt a kérdést magatoknak kell megválaszolnotok: érzitek-e vele a “kémiát”? Ért-e, érez-e benneteket? Sikerül-e egy húron pendülnie veletek? Igazából ezek a legfontosabb kérdések. Ha ezekre igen a válasz, akkor már jöhet az ár kérdés: ha még költségvetésbe is belefér, akkor egyből mondjatok rá igent, ne engedjétek el!

 

Köszönöm a cikket a Cilinderesek csapatának. További információt itt találtok róluk: https://www.cilinderesek.hu

Képek forrása: https://www.cilinderesek.hu

Kulisszák mögött - Az esküvői fotós trendek

Néhány héttel ezelőtt vendég blogoltam Bese Zoltán esküvői fotós oldalán az esküvőszervezésről és ennek kapcsán feltettem néhány kérdést a kevésbé ismert fotós trendekkel kapcsolatban. A válasz egy ugyancsak vendég blog formájában érkezik. 

Érzékeny téma: megkeresési trendek
Talán erről beszélnek a legkevésbé, hiszen féltékeny titokként kezeli az összes szolgáltató, hogy hogyan és miként keresik fel őket a párok. A 2019-es szezon némi meglepetéssel szolgált, ugyanis rengeteg új szolgáltató jelent meg minden területen. Ők az árakat lenyomva minimális vagy 0 rutinnal próbálnak meg érvényesülni a piacon, főként ismeretségi körben és a social média útján. Az ár érzékeny menyasszonyok őket választják, sokan nem ismerik fel, de ez jelentős kockázatot rejthet. A szolgáltatások minősége, sőt az egész esküvő biztonságos stabil lebonyolítása is veszélybe kerülhet. Egy kezdő ceremóniamester vagy DJ nem biztos, hogy hozza majd, ami elvárható minimálisan a lebonyolításnál. A fotózásban és videózásban természetesen pont annyit kapnak majd, amennyit fizetnek az adott ársávban. Az ismerős vagy barát nem fog határidőre dolgozni és valószínűleg szerződést sem köt. Így nem lehet reklamálni sem. Az olcsóbb, egész napra 100-130.000–es fotós nem fog 200.000-es minőséget adni. Ezen felül durvább, hogy hétköznap sem foglalkozik a menyasszony kreatív fotózásával, hiszen dolgozik. A profit könnyen megismered nemcsak a képeiről (sajnos trend lett mások ellopott képeiből weblapot csinálni) hanem a publikus árairól és arról, hogy nemcsak egy adott területről tudsz vele beszélgetni, így a blogján is több területet érint.

Jegyes módi
Jegyes fotózásom egyértelműen több volt a 2018-as szezonban, mint bármikor. Meglepődtem, hogy a külföldi párjaim, akik itthon esküdnek, ők is nagyon szeretnének jegyes sorozatot. Néha nagyon nehéz összehoznom ezeket az időzítés, utazás stb miatt. Igyekszem elmesélni, hogy a jegyes fotózás nem feltétlenül arról szól, hogy legyenek jó képek rólatok. Ez csak a hozadéka, sokkal inkább arról szól, hogy ellazítson, és tudd azt, hogy mire számíthatsz majd az esküvői fotózáson. Gondolj bele, mennyire be vannak ettől befeszülve, főleg a pasik. És az „én nem vagyok fotogén” című történet se lesz hallható már a nagy napon…

eskuvoi-fotos-fotobese.jpg

Esküvői fotós trendek
Esküvői fotósként az elegáns vonalat és stílust képviselem. Az engem választó párok elsősorban emiatt találnak meg. A néhány éve nagyot durranó tematikus vagy vicces képeket hiába is keresed nálam, sokkal fontosabb számomra az érzelmek megmutatása és a 20 év múlva is időtálló vállalható sorozat elkészítése.
A 2018-as trend nálam a „máshol más mikor” volt! Elsöprő többség választotta nálam a nem esküvő napi fotózást és valamely különlegesebb helyszín felkeresését. Az előző évekhez viszonyítva dupla annyian. A beszélgetések alkalmával mindig szeretem elmesélni mennyi előnnyel jár ez. A próbasmink és próba haj napjára tenni és előrébb hozni vagy akár az esküvő utánra. Esküvő után nincs stressz már rajtatok, esküvő előtt pedig praktikusabb.

eskuvoi-fotozas-martonvasar.jpg
Szintén kiemelkedően sokan választották fotózási helyszínként a kastélykerteket. 2018-ban ez dominált nagyrészt. Ezen kívül rengetegen ragaszkodtak vízparti helyszínhez is! Nehezen látok a jövőbe, de valószínűsítem, hogy hasonló lesz a következő szezonban is az ifjú párok elképzelése. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy olyan helyszínt és stílust keressünk a sorozathoz, amit igazán közelinek érzel magadhoz. Ha időben megtervezzük, valóra válthatóak ezen álmaid, több lehetőség adódik, mint egy beszorított idősávban helyhez kötve.

eskuvo-fotos-bese-zoltan.jpg

A kézzel fogható esküvő
Digitális fotó ide vagy oda, egyre többen jönnek rá, hogy a file-ok nézegetése sokkal kevesebb érzelmet kelt, mint a kézben tartott fotókönyv átlapozása. Trendként kezelem a fineart fotókönyv készítést, hiszen mindösszesen 2 db párom nem kért az előző szezonban. Azért szeretem a személyes találkozókat, mert ilyenkor megtekinthetnek néhányat ezek közül a párok. Egy valódi, kézben fogható lenyomata az esküvőnek a fotókönyv. Minden esetben közösen készítem a menyasszonnyal, ezért az Ő elképzeléseit igyekszem megvalósítani benne, ezért is szeretik.

Képek: https://www.fotobese.com/

A cikkért köszönet Bese Zoltánnak!

7 tipp, hogyan spórolj az esküvői fotózás költségén

1. Merj alkudni

Teljesen evidensnek tűnhet ez a tanács, mégis sokan nem mernek gondolni arra, hogy alkudjanak az esküvői fotózás árából. Nem állítjuk azt, hogy az esküvői fotósok irányárat határoznak meg, amikor megszabják az áraikat, de azt tapasztaljuk, hogy vannak olyan esetek, amikor egy jó üzlet, illetve egy jó ügyfél megszerzése érdekében hajlandóak engedni az áraikból. Olyan is előfordul, hogy az esküvői fotósok nem a fotózás végösszegéből engednek, hanem valamilyen magasabb szolgáltatást adnak ugyanazért a díjért.

2. Engedd el néhány fotózandó esemény megörökítését

A legtöbben szeretik a készülődéstől egészen a menyecsketáncig, vagy akár az esküvő végéig megörökíttetni a nagy napjukat, de nyilvánvaló, hogy általában ez az esküvői fotósok legnagyobb csomagjába szokott beleférni. Ha tényleg csak a számunkra legfontosabb eseményeket örökítetjük meg, akkor azzal nagyon sok pénzt lehet spórolni. Lássuk be, hogy például a lakodalom fotózására nem mindig van szükség, hiszen ezt akár a vendégek is nagyon ügyesen meg tudják oldani. Inkább az olyan események megörökítésére szánjunk több pénzforrást, amelyeket mi magunk nem tudnánk megoldani. Ilyen például a nagy tapasztalatot igénylő kreatív fotózás, vagy az általában nagyon nehéz fényviszonyok között elvégzett egyházi szertartás fotózása.

people-2561569_1920.jpg

3. Foglald le akár egy szezonnal hamarabb az esküvői fotósod

A legtöbb esküvői fotós az aktuális szezonja árán kínálja a szolgáltatásait azoknak is, akik a következő szezonra szeretnének foglalni. Használd ki ezt a lehetőséget, hiszen szinte kivétel nélkül minden esküvői fotós emel az árain, így viszont a tavalyi áron tudod elérni a szolgáltatásaikat. Ha például nem vagy az az alkudozós fajta, akkor ezzel a lépéssel akár alkudozás nélkül is több tíz százaléknyi kedvezményre tudsz szert tenni.

4. Válassz alternatív időpontot az esküvőtökhöz

Hétköznapi vagy vasárnapi esküvő szervezésével már önmagában rengeteget lehet spórolni, hiszen ilyenkor az esküvői szolgáltatók naptárja hézagos. Ez nincs másképp az esküvői fotósok esetében sem, akik ezeken a napokon akár több tíz százalékos kedvezményt szoktak adni. Ha esetleg az esküvői főszezonon kívüli időszakban szervezed az esküvőd, akkor is számíthatsz egy csomó kedvezményre - ráadásul mostanában egyre inkább divatba jönnek az alternatív időpontban, akár a télen megtartott esküvők.

5. Mindig a fotózandó események megörökítésére és ne időkeretre köss szerződést

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a rendelkezési állási időre kötnek szerződést, így amikor ez az idő letelik, akkor az esküvő fotósuk, mint aki jól végezte a dolgát, szedi a sátorfáját és elmegy az esküvőről. Igen ám, de mi történik akkor, ha mondjuk az esküvő során csúsznak egy kicsit az események, és ezáltal fontos fotózandó eseményeken nem lesz ott a fotósotok? Ezt úgy lehet elkerülni, hogy a fotózandó eseményekre köttök szerződést, így biztosak lehettek abban, hogy minden olyan fontos dolog meg lesz örökítve az esküvőn, amit szeretnétek. Bagatellnek tűnhet ez a javaslat, mégis több órányi plusz költségtől és egy sor alkudozástól kímélhetitek meg saját magatokat, ha odafigyeltek erre a részletre.

bride-and-groom-2718880_1920.jpg

6. Semmi esetre se köss szerződést darabáras esküvői fotókra

Néhány esküvői fotós a mai napig darabáron adja el az esküvői fotókat, persze egy bizonyos minimum megrendelés kikötése mellett. Ilyen esetben azonban a fotós abban lesz érdekelt, hogy a lehető legtöbb képet átadja nektek, ezért elsősorban az elfogultságotokra hagyatkozva nagyon sok kép megvételét fogja nektek felajánlani. Ez azért problematikus, mert így egyrészt nem kalkulálható az esküvői fotózás ára, másrészt valószínűleg nagyon sok fényképet fogsz rendelni még akkor is, hogyha rossz szájízzel teszed azt. Összességében az ilyen megoldás mindig ahhoz vezet, hogy többet fogsz a végén költeni, mint amire számítottál.

7. Bátran mondj nemet azokra a szolgáltatásokra, amelyekre igazából nincs szükséged

Sok esküvői fotós a fotós a szolgáltatásai mellett kínál egyéb más szolgáltatásokat is, úgymint same day slideshow, a projektoros vetítés, a drónnal való fotózás, a selfiebox – de sorolhatnánk akár a végtelenségig ezt a listát. Ha ezekre a szolgáltatásokra nincs szükséged, akkor bátran mondjál rájuk nemet, hiszen alapvetően nem ezektől az extra szolgáltatásoktól lesz jobb az esküvőtök képanyaga, ráadásul a szolgáltatások túlnyomó része az esküvő hangulatához, vagy emlékeihez sem tesz hozzá.

 

A tippekért köszönet Torzsa Lajos esküvői fotósnak (www.torzsalajos.hu). 

 

Fotók: Pixabay

A sikeres esküvő titkai cateringes nézőpontból

Az esküvőszervezés aprólékos sokféle feladatot ad a szervezőknek és bizony számos buktatót rejt magában. Az időzítés az egyik legfontosabb, hiszen a megbízható, kiváló minőséget nyújtó szolgáltatók akár már egy-két évre előre le vannak foglalva. 

A kezdetekben a legfontosabb a pontos információ szerzés, ismerősöktől, internetről, blogokból, ez alapján már csak okos költségvetésre van szükség és minden rendben lesz. Hogy valóban felhőtlenül teljen a Nagy napotok mi is készültünk néhány tanáccsal.

Cateringet is kérhettek a különleges helyszínre

Ha különleges helyszínre tervezitek a ceremóniát ahol nehezen megoldható vagy hiányzik az éttermi szolgáltatás akkor választanotok kell egy olyan catering szolgáltatót, aki biztosítja a násznép étel illetve ital kiszolgálását. 
Van lehetőségetek eszközök bérlésére is, asztalok, székek, evőeszközök, poharak, terítők és minden más, ami ilyen alkalmakon nélkülözhetetlen.  Arról is győződjetek meg van-e rendelkezésre álló áramforrás.

Érezzétek jól magatokat!

A szervezéssel kapcsolatosan nincsen egyetlen örök és mindenkire minden esetben érvényes szabály, hacsak nem az hogy ennek a napnak Rólatok kell szólnia. 
A legjobb hangulatú, fergeteges esküvők sohasem az utolérhetetlenül magas színvonalú catering vagy a varázslatos dekoráció vagy a kiváló zenekar miatt születnek, hanem a Ti ragyogásosotok boldogságotok generálja átragadva minden résztvevőre legyen az szolgáltató vagy vendég. 
Ha Ti jól érzitek magatokat, akkor a vendégek is élvezni fogják a mulatságot, de ha ti tele vagytok feszültséggel és azon aggodalmaskodtok mindenki kapott-e már levest vagy megfelel-e az italkínálat vagy tetszik-e a dekoráció mindenkinek, akkor ez a násznépre is átragad. 
Ti már mindent megtettetek eddig, most csak dőljetek hátra és élvezzétek, hogy most a figyelem középpontjában vagytok, és minden értetek van.

A profi csapat a háttérben majd mindent elintéz.

Olyan hogy mindenkinek minden tökéletesen megfelel, nem létezik, aki hibát akar találni az úgyis fog, de mindez teljesen lényegtelen. 
Ti csak ragyogjatok és élvezzétek a csodás eseményt és akkor mindenki más is remekül fogja érezni magát. Ha lesz majd olyan vendég, aki nem ezt választja akkor legyetek ezzel megengedésben, ez az ő dolga.

Az elmúlt évek során akadt olyan pár, aki minden meghívottat megkérdezett, hogy mit szeretne ennek pedig az lett az eredménye, hogy még két hónap szervezkedés egyeztetés után sem volt menü. 
Teljességgel lehetetlen 100-150 vagy még több ember minden kívánságát teljesíteni. 
Fontos hogy mindenki igényeit vegyétek, figyelembe amennyire csak lehet. A menü összeállításánál szempont az is lesz-e sok kisgyerek a meghívottak között, legyen választék a vegetáriánusoknak, vegánoknak, a húsevőknek és az esetleg valamilyen étel allergiával küzdők se maradjanak éhen akár ültetett vacsorát, akár svédasztalos megoldást választottatok. 
Ha sikerül profi céget választanotok, akkor az ételek bármit is rendeltetek finomak lesznek és a vendégek nagy rész szívesen kipróbál új ízeket is, nem kell leragadni a töltött káposzta, húsleves, rántott hús kombinációnál.

Mire elég a büdzse?

Fontos szempont még a menü összeállításakor hogy mekkora keretet tudtok egy vendégre szánni, ebből kiindulva össze lehet állítani a menüsort. Ha csirkemell, sertés szűz a menü része könnyebb a kereten belül maradni, ha bio báránybordára vágytok és lazac kaviárra, akkor növelni kell a büdzsét.

Amin sokan szeretnének takarékoskodni az a személyzet kérdése. Csak jó tanácsként mondom, nem éri meg. Száz főre az ideális tíz felszolgáló egy öt fogásos vacsora esetében, ebből általában csupán hat-hét szokott lenni, de ez már a vendégeknek éppen, hogy csak komfortos minimum. 
A sok energia, amit belefektettek abba, hogy minden csodás legyen, szerte foszlik, ha a vendégeknek csupán az jut eszébe a lagzitokról hogy hosszasan üldögéltek az asztaloknál az ételre várakozva, míg a násznép többi része már jóllakottan táncolt vagy csevegett. 
Kár lenne, ha a lagzi sikere ennyin csúszna meg.

Csak profikat válasszatok!

A szolgáltatók kiválasztásánál alaposan tájékozódjatok ismerősöktől rokonoktól, internetről. 
Nézzetek meg referenciákat, olyanokkal is beszéljetek, akik már dolgoztak együtt. A profi szakember nem biztos, hogy olcsó lesz, a nem profi pedig nem biztos, hogy jó lesz. 
Ez mindenre vonatkozik, fotósra, cateringre, zenekarra és minden más esküvői szolgáltatóra. A szakmáját magas szinten értő és művelő szakember egyik ismérve a nyugalom és jellemző rá hogy nem a kérdéseivel ostromol, hanem a megoldási módokat kínálja fel a számotokra és a ti dolgotok, hogy válasszatok, aztán dőljetek hátra. Megfontolt szolgáltató választással sok bosszúságtól kímélhetitek meg magatokat.

Csodás esküvőt kívánunk nektek.

 

Köszönet a cikkért a stylecatering.eu csapatának!

A tűzzel játszanak!

A vendégek számára az egyik legfontosabb része az esküvőnek, hogy jól szórakozzanak. Ha ez megvan, biztos, hogy örök emlék marad számukra és lelkesen fogják mesélni a szerzett élményeket is. A szórakoztatás alatt sok mindent lehet érteni, de talán egyértelmű, hogy ehhez jó zene (legyen az DJ vagy zenekar) kell, viszont van még egy-két olyan szolgáltatás, amivel okozhatunk meglepetést. Most egy ilyen szolgáltatást szeretnék bemutatni Nektek. Ez pedig a Jugglers of the Village tűzzsonglőr csapatának előadása.  

Tűzzsonglőrökkel először olyan 8 éve találkoztam először még otthon, Nyíregyházán. Akkor egy kisebb rendezvényen, tüzijáték helyett, első sorban figyelhettem azt a fajta ügyességet, ami minden képzeletet felülmúl. Ekkor még nem is gondoltam, hogy ez a látványos show egy esküvői programba is beilleszthető. 

A  Jugglers of the Village tűzzsonglőr csapat 10 éve dolgozik együtt, Kecskemét közelében egy kis faluban, Szentkirályon alakultak. Egy jól összeszokott társaságról van szó, akik már több, mint 400 előadással büszkélkedhetnek. 

Szolgáltatásaik között megtalálható a koreografált tűzzsonglőr műsor, szabad tűzforgatás, esküvői tűzzsonglőr műsor, nappali zsonglőr előadás, zsonglőr játszóház. A műsoroktól függően, az előadás hossza 15 perc és 1,5 óra között változik, amelyeket 2-5 fő ad elő a nézőknek. Fellépéseket nemcsak Magyarországon vállalnak, így ha esetleg Szlovákiában vagy Erdélyben tervezitek az esküvőt, ez sem fog gondot okozni. 

2.JPG

Az esküvői műsor akár nászajándéknak is kiváló, de ha nem vagytok táncoslábúak és nem szeretnétek ketten betanult tánccal "fellépni", akkor az esti hangulatot megalapozza egy tűzzsonglőr előadása. Több kisgyermek is lesz az esküvőn és nem tudod, hogyan kösd le a figyelmüket? A zsonglőr játszóház egy nem mindennapi élmény lehet a kicsiknek, garantáltan nem fognak unatkozni. :)

Ha szeretnél még több videót és képet megnézni a Jugglers of the Village csapatáról, akkor látogass el a Facebook oldalukra.

Ahol a ruhának lelke van

Rajongok a magyar tervezők által készített termékekért, a szekrényemben lapul pár darab belőlük. Így amikor Cselényi Eszter, a Celeni márka megálmodója meghívott a Showroom-jába, nem is volt kérdés, hogy igent mondok. Végre bepillanthattam a kulisszák mögé egy magyar tervező műhelyében, mindezt úgy, hogy közben a menyasszonyi ruhákról is tudok beszámolót készíteni Nektek. 

A márka 2012 óta van jelen Magyarországon, amelynek minden egyes ruhadarabja itthon készül. Kifejezetten letisztult, variálható, klasszikus darabokat találhatunk meg a kollekciókban, amelyek megállják a helyüket egyaránt a hétköznapokban és alkalmakkor is. Az esküvői kollekció vásárlói igényre való tekintettel 3 évvel ezelőtt született meg. 

1200w.jpg

Eszter óriási mosollyal és két négylábú segítőjével fogadott, a közel 1,5 órás beszélgetésünk alatt (nem csak) az egyedileg készített menyasszonyi ruhák rejtelmeibe kalauzolt el. A ruhák alapanyagai többek között Portugáliából érkeznek, míg a csipkék ennél is messzebbről: Japánból, Marokkóból vagy Thaiföldről. Az egy-egy anyagok mennyisége véges, így ezek (is) garantálják, hogy biztosan nem jön veled szembe semelyik kirakatban vagy esküvői katalógusban. 

740w.jpg

Az elkészítés alatt biztos lehetsz benne, hogy maximális figyelmet, törődést és legfőképpen a saját elképzelésed teljes megértését fogod kapni. Nincs erőltetés, rábeszélés, amit a 1,5 órás legelső konzultáció és az 5-6, bonyolultabb ruha esetében 8 próba bizonyít. A konzultáció alatt az irány meghatározása a cél, amely után következik a próba. Ezen a próbán nem kész ruhát fogsz látni, hanem inkább egy anyagdarabot, amelyen a Neked tökéletes beállítások lesznek bejelölve. Ezután készül el a ruhád rajza, ami alapján elnyeri végső formáját. A ruhákhoz fátylat és bolerót is kérhetsz. Itt azonban az esküvői kiegészítők sora nem merül ki, hiszen a ruhádhoz illő, lengyel cipők közül is tudsz válogatni. Extra jó hír: ennyi 35-ös cipőt életemben nem láttam még, úgyhogy kislábú menyasszonyok, eljött a Ti időtök. (Én is 35-ös lábbal vagyok megáldva, tudom nagyon jól mennyire nehéz cipőt találni :)) Ezenkívül fejdíszekkel és ékszerekkel foglalkozó szolgáltatót is tudnak ajánlani Nektek. 

740w_1.jpg

A Celeni márka minőségét a tavaly elkészített több, mint 100 menyasszonyi ruha és a visszatérő ismert művészek (többek között Ónodi Eszter és Palya Bea) igazolják. Annak ellenére, hogy a Celeni külföldi (pl.: lengyel, szlovén, amerikai) viszonteladókkal is rendelkezik, a családias hangulatát, a műhelymunka jellegét sohasem fogja elveszteni. Nem cél a tömeggyártás, csak annyi ruhakészítést vállalnak, amennyit valóban szívvel-lélekkel el tudnak készíteni.

740w_2.jpg

Nem utolsó sorban pedig az árak. A fentieket olvasva biztosan azt gondoljátok, hogy "áhh ezt úgysem tudom megfizetni". Nos, ezt most szeretném megcáfolni, ugyanis semmivel nem kerül többe egy ilyen ruha, mintha kölcsönöznéd. Sőt! Ha a próbák mennyiségét, a ráfordított energiát, a személyre szabhatóságot nézzük ár-érték arányban sokkal jobban jársz. Persze függ az anyagtól, annak felhasználhatóságától (erről részletes tájékoztatást kapsz), valamint a ruha bonyolultságától is. A Celeni talán legnagyobb előnyeként említeném meg, hogy ha Te odamész konkrét összegkerettel, akkor annyiból lesz ruhád. Továbbá a kreatív megoldások legnagyobb mesterei. Értem ezalatt azt, hogy ha veszel egy H&M bolerót, mert ott láttad meg álmaid boleróját, akkor varrnak rá neked csipkét és máris alkalmivá varázsolták. A fizetési feltételek is barátságosak, hiszen a ruha rajza után szükséges 50%-os előleget fizetni, a fennmaradó részt pedig a ruha 90%-os készültségi szintjén. Az árban az utolsó, a nagy nap előtti 3 héttel történő alakítás is benne van, semmilyen rejtett költség nincsen. 

Celeni márkát megtalájátok Facebookon és Instagramon is.

A képek forrása: Celeni Wedding

Új hullám az esküvői menüsorban – bemutatkozik a Gnocchi Furgon

A streed food és a food truck egyre nagyobb népszerűségnek örvend, főleg úgy, hogy fesztivál-nagyhatalomként elengedhetetlen kelléke egy-egy rendezvénynek egy ilyen, éhségre gyorsan megoldást kínáló járgány.

Ha egy food truck-ra gondolunk, akkor nem éppen egy hercegnős ruhában éppen végigvonuló menyasszony, könnyekig meghatódott vendégsereg mellé képzeljük mindezt el. Pedig egy szabadtéri, sátras lagziban egyáltalán nem elképzelhetetlen, pláne, ha a választék a gyros-hamburger pároson túlmutat. De vajon létezik ilyen? Van olyan szolgáltatás, ami be tudja illeszteni a fesztivál hangulatot egy esküvőbe, úgy, hogy tökéletes harmóniát adjon? Egészen január közepéig eléggé szkeptikus választ adtam volna, viszont most pont az ellenkezőjéről olvashattok a következőkben.

Gnocchi Furgon csapata több food truckot összeállítva, jövőben egy teljes körű catering szolgáltatással várja a házasulandó párokat. 2018-as évtől létrehoztak egy több eszközből álló, bérelhető karavánt mely minden igényt lefed és igényes hátteret nyújt mind látványban, mind szolgáltatásban. Magyarországon egyedi a kezdeményezés, hiszen meglehetősen ritka a vintage és a mediterrán stílusú, esküvőbe beilleszthető food truck. Több egységből álló (étel, ital, zene, vendégszállítás) járműpark és catering szolgáltatás pedig végkép egyedül álló.

Az alábbi furgonok közül válogathatnak az érdeklődők:

  • Gnocchi Furgon: legkisebb food truck, szinte bármilyen alkalomra
  • Wedding Bár: kifejezetten esküvőre készült lakókocsi
  • Robur Sound System: ha nagy bulit akarsz, akkor erre van szükséged
  • Szabi Sound System: mobilabb DJ pult
  • Robur Bisztro: teljes értékű bisztró truck
  • Robur Tours: vendégek szállítására alkalmas

Kedvcsinálónak a galériában találjátok a képeket:

Ha pedig kedvet kaptatok, látogassatok el a Gnocchi Furgon Facebook vagy Instagram oldalára.

22688065_834408676730443_1746279145495047552_n.jpg

Itt minden arany, ami fénylik

Ahogy a héten már a Facebook oldalon hírül adtuk, csütörtökön a Niessing ékszermárka-bemutatón vehettünk részt a Monis Jewelry Premium Brand Store jóvoltából. Nagyon örültünk a meghívásnak, hiszen mindketten úgy gondoljuk, hogy a karikagyűrű megválasztása kardinális kérdés az esküvőszervezés során, hiszen ezt - a leendő férjünk mellett :) - egy életre választjuk. Mindemellett egy igazán izgalmas és egyben nehéz feladat, amely segít a pároknak még jobban megismerni egymást és egyben a párjuk ízlését. 

niessing_people_kampagne_2016_nb2015_12_ca_209_gelb_kis_1.png

A karikagyűrű trendek, stílusok rengeteget változtak az utóbbi évtizedekben és napjainkban is folyamatosan formálódnak, fejlődnek és egyben szimbolizálja a férfi és nő közötti szövetséget, a szerelmet, az összetartozást. Pontosan ezért fontos, hogy minőségi, tartós és mindemellett esztétikus ékszert válasszunk. A Niessing ékszermárka ugyenezeket az értékeket képviseli. A gyönyörű ékszerek kedvelőinek szerencséjére a Moni's Jewelry Premium Brand Store rengeteg munkája által szintén hozzájárul nem csak ahhoz, hogy karikagyűrűk, de egyéb ékszerkülönlegességek is elérhetővé váljanak az érdeklődők számára.

A Niessing tradíciói több, mint 140 évre nyúlnak vissza, ami garancia a kiváló minőségre. Magyarországra hosszas tárgyalások eredményeképpen éreztek meg, így a Moni's Jewelry Premium Brand Store kizárólagos forgalmazója ennek a német világmárkának. A márka legfontosabb jellemzőit olvashatjátok az alábbiakban. 

niessing_people_nb2015_12_ca_545_armspange_gold_kis1.png

ALAPANYAG

Minden egyes ékszerhez a Niessing szakemberei hagyományosan maguk készítik el az ötvözeteket színaranyból, a legjobb minőségű ötvözőanyagokból és nikkelmentesen. A nikkel helyett palládiumot használnak az ékszerkészítés során. A palládium  a platinafémek családjába tartozó ellenálló, szürkés-fehér nemesfém. Tiszta, fehér és antiallergén. Az arany 12 árnyalata közül választhatjuk ki a nekünk legjobban tetszőt.

nessing_1.jpg

TRADÍCIÓ

Ahogy a fentiekben említettem több, mint 140 éves tapasztalattal bír a Niessing Manufaktúra. Több generációs ötvöscsaládok dolgoznak a céhes kezdetektől. A tradícionális tudásukat folyamatosan fejlesztik, amelyet kombinálnak a modern gyártási technológiával. 

EGYEDISÉG

A Niessingnél nincs tömegtermelés és nincs raktárkészlet. Minden ékszer egyedileg készül.

TECHNOLÓGIA

A karikagyűrűk forrasztás nélkül készülnek, még a többszínűek is. Ezt úgy érik el, hogy a saját maguk készített ötvözetből kiöntenek egy kockát, amelyet összepréselnek (ezzel egy nagyon masszív anyagot kapnak) és legutolsó lépésként pedig lézerrel kivágják belőle az ékszert. 

MINŐSÉG

Az ékszerekhez a készítők a nevüket adják, ezzel is garantálva a minőséget. A készítő felel az ékszer hibátlanságáért és vállalja a munkájáért a felelősséget.

Az üzletben a Niessing ékszerekről készített képeimet itt találjátok:

A márkáról bővebb információt itt és itt találtok. Ha pedig szeretnéd már otthon átgondolni a lehetőségeket, akkor a karikagyűrű tervezőt neked találták ki. :) Akkor sem kell elkeseredned, ha a karikagyűrűd már megvan, hiszen az üzletben számtalan gyönyörű ékszer közül választhatsz, akár a menyasszonyi, akár a menyecskeruhádhoz.

Az ékszermárka-bemutatón túl egy érdekes és gyönyörű látvánnyal övezett idegenvezetést kaptunk Suta Mónika társtulajdonostól, akitől többek között azt is megtudtuk, hogy hosszú évek, évtizedek kemény és egyben kreatív munkája áll a hátuk mögött, amely a kiállított kollekciók aprólékosságában tökéletesen megjelenik.

Természetesen az üzletben nemcsak Niessing márkával, hanem más ékszerekkel is találkozhattok. A tulajdonosok által megálmodott ékszercsodák tökéletesen szimbolizálják az elegancia találkozását a kreativitással és egyben a modern stílus összefonódását a klasszikus stílus jegyeivel. A karácsony közeledtével elkezdődött az ajándékvásárlás időszaka is, az ékszer pedig egy klasszikus ajándékötlet bárki számára. Íme egy kis ízelítő:

Aki betér az üzletbe, az biztos lehet benne, hogy szakértelmet, kedvességet és megannyi figyelmességet fog kapni. 

Mégegyszer köszönjük, hogy részt vehettünk az eseményen. A cikk megjelenésével egyidőben pedig játékot hirdetünk a Facebook oldalunkon. Kedves Menyasszonyok, irány játszani! :) 

Szerződés? Az meg minek?

Ahogy az idei esküvői főszezon lezárult, már kezdődik is az újabb. Itt bizony nincs megállás, a legnépszerűbb időpontok akár több, mint egy évvel előre is elkelnek. Már a szervezés első pillanataiban szembesülünk az olyan kifejezésekkel, hogy szolgáltató/megbízási szerződés, foglaló, előleg számla stb. Sokunknak ez a hétköznapi életből ismerős lehet, azonban legalább annyian vagyunk olyanok is, akiknek ezek a fogalmak ismeretlenül csengenek. Segítségképpen ezekről írok most nektek egy összefoglalót.  

writing-1149962_1920.jpg

Ha lefoglalunk egy helyszínt, felkérünk egy szolgáltatót a legelső és legfontosabb elem a szerződés. A szerződés szükségességét nem lehet elégszer hangsúlyozni. Fontos, mert ez véd titeket, párokat. Fontos, mert leírja a felek kötelezettségeit és azt is, mi történik ha nem tesznek ennek eleget. Fontos, mert fixen tartalmazza az általatok vállalt fizetési kondíciókat. Fontos, mert tartalmazza a fix és feláras szolgáltatásokat. Ugye te sem szeretnéd, ha 1 hónappal az esküvő előtt lemondaná a fotósotok az esküvőt? Vagy, hogy a helyszín időközben változtat az árakon és többet fizettek a végén? Apropó, árváltoztatás. Sok szolgáltató a foglalás időpontjában érvényes áron szerződik a jegyespárokkal, függetlenül attól, hogy az esküvő a következő évben lesz, így az esetleges árváltozás nem érinti a párokat. Ugye milyen jó dolog a szerződés? :) 

bookkeeper-1016299_1920.jpg

A foglalásunk viszont sok esetben csak akkor lesz visszaigazolva és megerősítve, ha előleget utalunk vagy adunk át készpénzben. Az előbbi eset talán papírozás szempontjából könnyebb: az utalásról van bizonylat, a beérkezésről pedig a szolgáltató kiállít egy előlegszámlát. A készpénzes fizetésnél választhatunk több opció közül: vagy a szerződésben rögzítjük az átadás tényét, vagy egy átadás-átvételi jegyzéket kérünk róla, esetleg egy nyugtát. Ezeknek a kiállítása sok mindentől függ, merjetek kérdezni! A későbbiekben fontos lehet, hogy igazolni tudjátok az átadás tényét. A kész számlát a teljes összegről pedig az esküvő után kell, hogy megkapjátok minden esetben. 

A fentiekből úgy tűnhet, hogy rosszat feltételezek a szolgáltatókról, hogy az emberek nem tartják magukat a megbeszéltekhez stb. A szerződés nem bizalmi kérdés! Gondolj csak bele, bemész a boltba, veszel egy (akár használt!) ruhát, amiről kapsz számlát és a blokkon feltüntetett dátumig még vissza is viheted bizonyos feltételek betartása mellett. Na már most az esküvődön, aminek a szervezésére és megvalósítására annyi időt, energiát és nem utolsó sorban jelentős mennyiségű pénzt fordítasz, mindenféle jogi védelem nélkül szeretnéd végigcsinálni? Kockáztatnád életed legszebb napját? Itt több vesztenivalód van, mint egy átlagos hétköznapi vásárlás során, erre nem fogsz legyinteni (pláne nem a fokozott izgalom és stressz alatt), hogy "Több is veszett Mohácsnál".

Persze, mindig vannak kivételek, hiszen nyilvánvaló, hogy a családunkban, barátainkban, rokonainkban megbízunk, így ha esetleg ők nyújtják valamelyik szolgáltatást, akkor értelemszerűen a szerződéskötés elmaradhat. Az is biztos, hogy egyik szolgáltatónak sem érdeke a saját hírnevét rontani megkérdőjelezhető minőségű színvonallal, lemondással stb., de bármi közbe jöhet, hiszen ő is ember. Ahogy a ti részetekről is történhet olyan váratlan esemény, ami miatt módosítás szükséges. És pont ezért a "de" miatt kell a szerződés, hogy minden eshetőségre felkészüljünk. 

 

Képek forrása: Pixabay.com

Jegyesfotózás helyett házasfotózás - fotósorozat kicsit másképp

Régóta nem jelentkeztünk bejegyzéssel, azonban a háttérben folyamatosan munkálkodunk az újabb és újabb témákon, ötleteken, amiket bemutathatunk nektek. Jelenleg is több projekten dolgozunk, a (remélhetőleg) pozitív fejleményeket megosztjuk veletek. 

Az előző cikkünkben azt ígértük, hogy a szolgáltatói szerződésekről olvashattok legközelebb, azonban nézzétek el, de az élet másképp hozta és a mai témánk az esküvői fotózás lesz. De kezdjük is a legelején. 

A saját esküvőm előtt nekünk nem volt jegyesfotózásunk. Legtöbbször ez már "alap" dolognak számít, az esküvői fotócsomagok tartalmazzák, ennek ellenére nekünk nem volt. Az indok egyszerű: kifejezetten nem szeretem a beállított, már-már sokszor mesterkélt képeket és szinte mindig a téttel járó fotózásokon egy képen sem vágok normális fejet (nem volt ez másképp a szalagavatós és ballagási képeken sem, de a diplomaosztómon és a munkahelyi fotózásokon se "szerepeltem" túl jól, ha lehet így fogalmazni). Így bőven elég izgalommal járt már az is, hogy az esküvő előtti kreatív és a szertartások alatti fotókon, hogy nézek majd ki.

photo-256888_1920.jpg

Félreértés ne essék, ez nem a fotó minőségén vagy a fotós felkészültségén múlik! Egyszerűen mi nők, készítünk 100 képet magunkról, hogy 1 db-ra azt mondjuk, hogy elmegy. :) Persze ez erős túlzás, de ha fényképről van szó, akkor a túlzott önkritika gyorsan hatalmába keríti az embert. 

Viszont a sors úgy hozta, hogy az elmulasztott jegyesfotózást a másfél éves házassági évfordulnk után, egyfajta "házasfotózás" keretében bepótolhattuk. A férjem a Facebook-on nyerte a tetszőleges budapesti helyszínen készített, 25 db korrekciózott képből álló fotósorozatot az SRJ Photography jóvoltából. Mikor megtudtam a hírt, hát őszinte leszek, a fent említett okokból először inkább megijedtem, mint örültem. 

Helyszínnek a Gellért-hegyet választottuk, mivel az esküvői fotózásunk a Városligetben volt és Budapest a zöld területekben nem igazán bővelkedik ezeken túlmenően. Előzetes instrukciónak annyit kaptunk, hogy a ruhánk az hasonló legyen. Ez szerencsére nem volt gond számunkra, gyorsan megegyeztünk. 

budapest-2529158_1920.jpg

A fotózást délután 5 órára időzítettük, a fények és a naplemente miatt. Az érkezésünk nem volt túl sima, belefutottunk egy hirtelen jött metrópótlásba, ami miatt kerülnünk kellett és késéssel érkeztünk. Naplementekor minden perc értékes, ezért picit feszült voltam, de hamar elillant, mikor megismerkedtünk Robival és Adrival.

A képek készítése alatt csak annyi tanácsot kaptunk, amit kényelmesen végre tudtunk hajtani és az egész fotózás hangulata inkább egy baráti összejövetelre emlékeztetett. Robi végig türelmesen kereste a jobbnál jobb beállításokat, ami a helyenként turistacsoportokkal zsúfolásig megtelt  Gellért-hegyen nem volt egyszerű. 

Ennek fényében izgatottan vártuk a végeredményt, ami minden várakozásunkat felülmúlta. A képek természetesek, de ami a legjobban tetszik: nincs "túlfilterezve", ami nélkül manapság már nem létezik fénykép. De beszéljenek helyettem a képek: 

22221662_1831619946852839_301765775800034801_n.jpg

22221783_1831620070186160_2706052429795416457_n.jpg

22222022_1831619896852844_7300297912321241067_n.jpg

22228146_1831619846852849_3967445849557724171_n.jpg

22228530_1831620150186152_7314500776935384496_n.jpg

A fotózás után, a hegyről lefelé menet beszélgettünk Robi munkáiról és kedves menyasszonyok jó hírem van: Robi vállal esküvői fotózást és ha siettek, még a jövő évre szuper fotósotok lehet :) Az esküvői referenciáiról is megosztok egy-két képet kedvcsinálónak. 

14670773_1138199956262148_3944563322102103730_n.jpg

14708328_1138199376262206_8702415355965123373_n.jpg

14718732_1138199019595575_675747062760813506_n.jpg

Ha mindezek után szeretnétek felvenni vele a kapcsolatot, a Facebook oldalán minden ehhez szükséges infót megtaláltok: https://www.facebook.com/soosrjphoto/

Követhetitek az Instagramon is: https://www.instagram.com/soosrjphoto/

Így történt, hogy a jegyesfotózásunk végül házasfotózás lett :) Még egyszer köszönjük a SRJ Photography csapatának a szuper vasárnap délutánt és a csodás képeket!