Esküvő költséghatékonyan

Fapados Esküvő

A sikeres esküvő titkai cateringes nézőpontból

2018. május 04. - Fapados Esküvő

Az esküvőszervezés aprólékos sokféle feladatot ad a szervezőknek és bizony számos buktatót rejt magában. Az időzítés az egyik legfontosabb, hiszen a megbízható, kiváló minőséget nyújtó szolgáltatók akár már egy-két évre előre le vannak foglalva. 

A kezdetekben a legfontosabb a pontos információ szerzés, ismerősöktől, internetről, blogokból, ez alapján már csak okos költségvetésre van szükség és minden rendben lesz. Hogy valóban felhőtlenül teljen a Nagy napotok mi is készültünk néhány tanáccsal.

Cateringet is kérhettek a különleges helyszínre

Ha különleges helyszínre tervezitek a ceremóniát ahol nehezen megoldható vagy hiányzik az éttermi szolgáltatás akkor választanotok kell egy olyan catering szolgáltatót, aki biztosítja a násznép étel illetve ital kiszolgálását. 
Van lehetőségetek eszközök bérlésére is, asztalok, székek, evőeszközök, poharak, terítők és minden más, ami ilyen alkalmakon nélkülözhetetlen.  Arról is győződjetek meg van-e rendelkezésre álló áramforrás.

Érezzétek jól magatokat!

A szervezéssel kapcsolatosan nincsen egyetlen örök és mindenkire minden esetben érvényes szabály, hacsak nem az hogy ennek a napnak Rólatok kell szólnia. 
A legjobb hangulatú, fergeteges esküvők sohasem az utolérhetetlenül magas színvonalú catering vagy a varázslatos dekoráció vagy a kiváló zenekar miatt születnek, hanem a Ti ragyogásosotok boldogságotok generálja átragadva minden résztvevőre legyen az szolgáltató vagy vendég. 
Ha Ti jól érzitek magatokat, akkor a vendégek is élvezni fogják a mulatságot, de ha ti tele vagytok feszültséggel és azon aggodalmaskodtok mindenki kapott-e már levest vagy megfelel-e az italkínálat vagy tetszik-e a dekoráció mindenkinek, akkor ez a násznépre is átragad. 
Ti már mindent megtettetek eddig, most csak dőljetek hátra és élvezzétek, hogy most a figyelem középpontjában vagytok, és minden értetek van.

A profi csapat a háttérben majd mindent elintéz.

Olyan hogy mindenkinek minden tökéletesen megfelel, nem létezik, aki hibát akar találni az úgyis fog, de mindez teljesen lényegtelen. 
Ti csak ragyogjatok és élvezzétek a csodás eseményt és akkor mindenki más is remekül fogja érezni magát. Ha lesz majd olyan vendég, aki nem ezt választja akkor legyetek ezzel megengedésben, ez az ő dolga.

Az elmúlt évek során akadt olyan pár, aki minden meghívottat megkérdezett, hogy mit szeretne ennek pedig az lett az eredménye, hogy még két hónap szervezkedés egyeztetés után sem volt menü. 
Teljességgel lehetetlen 100-150 vagy még több ember minden kívánságát teljesíteni. 
Fontos hogy mindenki igényeit vegyétek, figyelembe amennyire csak lehet. A menü összeállításánál szempont az is lesz-e sok kisgyerek a meghívottak között, legyen választék a vegetáriánusoknak, vegánoknak, a húsevőknek és az esetleg valamilyen étel allergiával küzdők se maradjanak éhen akár ültetett vacsorát, akár svédasztalos megoldást választottatok. 
Ha sikerül profi céget választanotok, akkor az ételek bármit is rendeltetek finomak lesznek és a vendégek nagy rész szívesen kipróbál új ízeket is, nem kell leragadni a töltött káposzta, húsleves, rántott hús kombinációnál.

Mire elég a büdzse?

Fontos szempont még a menü összeállításakor hogy mekkora keretet tudtok egy vendégre szánni, ebből kiindulva össze lehet állítani a menüsort. Ha csirkemell, sertés szűz a menü része könnyebb a kereten belül maradni, ha bio báránybordára vágytok és lazac kaviárra, akkor növelni kell a büdzsét.

Amin sokan szeretnének takarékoskodni az a személyzet kérdése. Csak jó tanácsként mondom, nem éri meg. Száz főre az ideális tíz felszolgáló egy öt fogásos vacsora esetében, ebből általában csupán hat-hét szokott lenni, de ez már a vendégeknek éppen, hogy csak komfortos minimum. 
A sok energia, amit belefektettek abba, hogy minden csodás legyen, szerte foszlik, ha a vendégeknek csupán az jut eszébe a lagzitokról hogy hosszasan üldögéltek az asztaloknál az ételre várakozva, míg a násznép többi része már jóllakottan táncolt vagy csevegett. 
Kár lenne, ha a lagzi sikere ennyin csúszna meg.

Csak profikat válasszatok!

A szolgáltatók kiválasztásánál alaposan tájékozódjatok ismerősöktől rokonoktól, internetről. 
Nézzetek meg referenciákat, olyanokkal is beszéljetek, akik már dolgoztak együtt. A profi szakember nem biztos, hogy olcsó lesz, a nem profi pedig nem biztos, hogy jó lesz. 
Ez mindenre vonatkozik, fotósra, cateringre, zenekarra és minden más esküvői szolgáltatóra. A szakmáját magas szinten értő és művelő szakember egyik ismérve a nyugalom és jellemző rá hogy nem a kérdéseivel ostromol, hanem a megoldási módokat kínálja fel a számotokra és a ti dolgotok, hogy válasszatok, aztán dőljetek hátra. Megfontolt szolgáltató választással sok bosszúságtól kímélhetitek meg magatokat.

Csodás esküvőt kívánunk nektek.

 

Köszönet a cikkért a stylecatering.eu csapatának!

A tűzzel játszanak!

A vendégek számára az egyik legfontosabb része az esküvőnek, hogy jól szórakozzanak. Ha ez megvan, biztos, hogy örök emlék marad számukra és lelkesen fogják mesélni a szerzett élményeket is. A szórakoztatás alatt sok mindent lehet érteni, de talán egyértelmű, hogy ehhez jó zene (legyen az DJ vagy zenekar) kell, viszont van még egy-két olyan szolgáltatás, amivel okozhatunk meglepetést. Most egy ilyen szolgáltatást szeretnék bemutatni Nektek. Ez pedig a Jugglers of the Village tűzzsonglőr csapatának előadása.  

Tűzzsonglőrökkel először olyan 8 éve találkoztam először még otthon, Nyíregyházán. Akkor egy kisebb rendezvényen, tüzijáték helyett, első sorban figyelhettem azt a fajta ügyességet, ami minden képzeletet felülmúl. Ekkor még nem is gondoltam, hogy ez a látványos show egy esküvői programba is beilleszthető. 

A  Jugglers of the Village tűzzsonglőr csapat 10 éve dolgozik együtt, Kecskemét közelében egy kis faluban, Szentkirályon alakultak. Egy jól összeszokott társaságról van szó, akik már több, mint 400 előadással büszkélkedhetnek. 

Szolgáltatásaik között megtalálható a koreografált tűzzsonglőr műsor, szabad tűzforgatás, esküvői tűzzsonglőr műsor, nappali zsonglőr előadás, zsonglőr játszóház. A műsoroktól függően, az előadás hossza 15 perc és 1,5 óra között változik, amelyeket 2-5 fő ad elő a nézőknek. Fellépéseket nemcsak Magyarországon vállalnak, így ha esetleg Szlovákiában vagy Erdélyben tervezitek az esküvőt, ez sem fog gondot okozni. 

2.JPG

Az esküvői műsor akár nászajándéknak is kiváló, de ha nem vagytok táncoslábúak és nem szeretnétek ketten betanult tánccal "fellépni", akkor az esti hangulatot megalapozza egy tűzzsonglőr előadása. Több kisgyermek is lesz az esküvőn és nem tudod, hogyan kösd le a figyelmüket? A zsonglőr játszóház egy nem mindennapi élmény lehet a kicsiknek, garantáltan nem fognak unatkozni. :)

Ha szeretnél még több videót és képet megnézni a Jugglers of the Village csapatáról, akkor látogass el a Facebook oldalukra.

Ahol a ruhának lelke van

Rajongok a magyar tervezők által készített termékekért, a szekrényemben lapul pár darab belőlük. Így amikor Cselényi Eszter, a Celeni márka megálmodója meghívott a Showroom-jába, nem is volt kérdés, hogy igent mondok. Végre bepillanthattam a kulisszák mögé egy magyar tervező műhelyében, mindezt úgy, hogy közben a menyasszonyi ruhákról is tudok beszámolót készíteni Nektek. 

A márka 2012 óta van jelen Magyarországon, amelynek minden egyes ruhadarabja itthon készül. Kifejezetten letisztult, variálható, klasszikus darabokat találhatunk meg a kollekciókban, amelyek megállják a helyüket egyaránt a hétköznapokban és alkalmakkor is. Az esküvői kollekció vásárlói igényre való tekintettel 3 évvel ezelőtt született meg. 

1200w.jpg

Eszter óriási mosollyal és két négylábú segítőjével fogadott, a közel 1,5 órás beszélgetésünk alatt (nem csak) az egyedileg készített menyasszonyi ruhák rejtelmeibe kalauzolt el. A ruhák alapanyagai többek között Portugáliából érkeznek, míg a csipkék ennél is messzebbről: Japánból, Marokkóból vagy Thaiföldről. Az egy-egy anyagok mennyisége véges, így ezek (is) garantálják, hogy biztosan nem jön veled szembe semelyik kirakatban vagy esküvői katalógusban. 

740w.jpg

Az elkészítés alatt biztos lehetsz benne, hogy maximális figyelmet, törődést és legfőképpen a saját elképzelésed teljes megértését fogod kapni. Nincs erőltetés, rábeszélés, amit a 1,5 órás legelső konzultáció és az 5-6, bonyolultabb ruha esetében 8 próba bizonyít. A konzultáció alatt az irány meghatározása a cél, amely után következik a próba. Ezen a próbán nem kész ruhát fogsz látni, hanem inkább egy anyagdarabot, amelyen a Neked tökéletes beállítások lesznek bejelölve. Ezután készül el a ruhád rajza, ami alapján elnyeri végső formáját. A ruhákhoz fátylat és bolerót is kérhetsz. Itt azonban az esküvői kiegészítők sora nem merül ki, hiszen a ruhádhoz illő, lengyel cipők közül is tudsz válogatni. Extra jó hír: ennyi 35-ös cipőt életemben nem láttam még, úgyhogy kislábú menyasszonyok, eljött a Ti időtök. (Én is 35-ös lábbal vagyok megáldva, tudom nagyon jól mennyire nehéz cipőt találni :)) Ezenkívül fejdíszekkel és ékszerekkel foglalkozó szolgáltatót is tudnak ajánlani Nektek. 

740w_1.jpg

A Celeni márka minőségét a tavaly elkészített több, mint 100 menyasszonyi ruha és a visszatérő ismert művészek (többek között Ónodi Eszter és Palya Bea) igazolják. Annak ellenére, hogy a Celeni külföldi (pl.: lengyel, szlovén, amerikai) viszonteladókkal is rendelkezik, a családias hangulatát, a műhelymunka jellegét sohasem fogja elveszteni. Nem cél a tömeggyártás, csak annyi ruhakészítést vállalnak, amennyit valóban szívvel-lélekkel el tudnak készíteni.

740w_2.jpg

Nem utolsó sorban pedig az árak. A fentieket olvasva biztosan azt gondoljátok, hogy "áhh ezt úgysem tudom megfizetni". Nos, ezt most szeretném megcáfolni, ugyanis semmivel nem kerül többe egy ilyen ruha, mintha kölcsönöznéd. Sőt! Ha a próbák mennyiségét, a ráfordított energiát, a személyre szabhatóságot nézzük ár-érték arányban sokkal jobban jársz. Persze függ az anyagtól, annak felhasználhatóságától (erről részletes tájékoztatást kapsz), valamint a ruha bonyolultságától is. A Celeni talán legnagyobb előnyeként említeném meg, hogy ha Te odamész konkrét összegkerettel, akkor annyiból lesz ruhád. Továbbá a kreatív megoldások legnagyobb mesterei. Értem ezalatt azt, hogy ha veszel egy H&M bolerót, mert ott láttad meg álmaid boleróját, akkor varrnak rá neked csipkét és máris alkalmivá varázsolták. A fizetési feltételek is barátságosak, hiszen a ruha rajza után szükséges 50%-os előleget fizetni, a fennmaradó részt pedig a ruha 90%-os készültségi szintjén. Az árban az utolsó, a nagy nap előtti 3 héttel történő alakítás is benne van, semmilyen rejtett költség nincsen. 

Celeni márkát megtalájátok Facebookon és Instagramon is.

A képek forrása: Celeni Wedding

Új hullám az esküvői menüsorban – bemutatkozik a Gnocchi Furgon

A streed food és a food truck egyre nagyobb népszerűségnek örvend, főleg úgy, hogy fesztivál-nagyhatalomként elengedhetetlen kelléke egy-egy rendezvénynek egy ilyen, éhségre gyorsan megoldást kínáló járgány.

Ha egy food truck-ra gondolunk, akkor nem éppen egy hercegnős ruhában éppen végigvonuló menyasszony, könnyekig meghatódott vendégsereg mellé képzeljük mindezt el. Pedig egy szabadtéri, sátras lagziban egyáltalán nem elképzelhetetlen, pláne, ha a választék a gyros-hamburger pároson túlmutat. De vajon létezik ilyen? Van olyan szolgáltatás, ami be tudja illeszteni a fesztivál hangulatot egy esküvőbe, úgy, hogy tökéletes harmóniát adjon? Egészen január közepéig eléggé szkeptikus választ adtam volna, viszont most pont az ellenkezőjéről olvashattok a következőkben.

Gnocchi Furgon csapata több food truckot összeállítva, jövőben egy teljes körű catering szolgáltatással várja a házasulandó párokat. 2018-as évtől létrehoztak egy több eszközből álló, bérelhető karavánt mely minden igényt lefed és igényes hátteret nyújt mind látványban, mind szolgáltatásban. Magyarországon egyedi a kezdeményezés, hiszen meglehetősen ritka a vintage és a mediterrán stílusú, esküvőbe beilleszthető food truck. Több egységből álló (étel, ital, zene, vendégszállítás) járműpark és catering szolgáltatás pedig végkép egyedül álló.

Az alábbi furgonok közül válogathatnak az érdeklődők:

 • Gnocchi Furgon: legkisebb food truck, szinte bármilyen alkalomra
 • Wedding Bár: kifejezetten esküvőre készült lakókocsi
 • Robur Sound System: ha nagy bulit akarsz, akkor erre van szükséged
 • Szabi Sound System: mobilabb DJ pult
 • Robur Bisztro: teljes értékű bisztró truck
 • Robur Tours: vendégek szállítására alkalmas

Kedvcsinálónak a galériában találjátok a képeket:

Ha pedig kedvet kaptatok, látogassatok el a Gnocchi Furgon Facebook vagy Instagram oldalára.

22688065_834408676730443_1746279145495047552_n.jpg

Itt minden arany, ami fénylik

Ahogy a héten már a Facebook oldalon hírül adtuk, csütörtökön a Niessing ékszermárka-bemutatón vehettünk részt a Monis Jewelry Premium Brand Store jóvoltából. Nagyon örültünk a meghívásnak, hiszen mindketten úgy gondoljuk, hogy a karikagyűrű megválasztása kardinális kérdés az esküvőszervezés során, hiszen ezt - a leendő férjünk mellett :) - egy életre választjuk. Mindemellett egy igazán izgalmas és egyben nehéz feladat, amely segít a pároknak még jobban megismerni egymást és egyben a párjuk ízlését. 

niessing_people_kampagne_2016_nb2015_12_ca_209_gelb_kis_1.png

A karikagyűrű trendek, stílusok rengeteget változtak az utóbbi évtizedekben és napjainkban is folyamatosan formálódnak, fejlődnek és egyben szimbolizálja a férfi és nő közötti szövetséget, a szerelmet, az összetartozást. Pontosan ezért fontos, hogy minőségi, tartós és mindemellett esztétikus ékszert válasszunk. A Niessing ékszermárka ugyenezeket az értékeket képviseli. A gyönyörű ékszerek kedvelőinek szerencséjére a Moni's Jewelry Premium Brand Store rengeteg munkája által szintén hozzájárul nem csak ahhoz, hogy karikagyűrűk, de egyéb ékszerkülönlegességek is elérhetővé váljanak az érdeklődők számára.

A Niessing tradíciói több, mint 140 évre nyúlnak vissza, ami garancia a kiváló minőségre. Magyarországra hosszas tárgyalások eredményeképpen éreztek meg, így a Moni's Jewelry Premium Brand Store kizárólagos forgalmazója ennek a német világmárkának. A márka legfontosabb jellemzőit olvashatjátok az alábbiakban. 

niessing_people_nb2015_12_ca_545_armspange_gold_kis1.png

ALAPANYAG

Minden egyes ékszerhez a Niessing szakemberei hagyományosan maguk készítik el az ötvözeteket színaranyból, a legjobb minőségű ötvözőanyagokból és nikkelmentesen. A nikkel helyett palládiumot használnak az ékszerkészítés során. A palládium  a platinafémek családjába tartozó ellenálló, szürkés-fehér nemesfém. Tiszta, fehér és antiallergén. Az arany 12 árnyalata közül választhatjuk ki a nekünk legjobban tetszőt.

nessing_1.jpg

TRADÍCIÓ

Ahogy a fentiekben említettem több, mint 140 éves tapasztalattal bír a Niessing Manufaktúra. Több generációs ötvöscsaládok dolgoznak a céhes kezdetektől. A tradícionális tudásukat folyamatosan fejlesztik, amelyet kombinálnak a modern gyártási technológiával. 

EGYEDISÉG

A Niessingnél nincs tömegtermelés és nincs raktárkészlet. Minden ékszer egyedileg készül.

TECHNOLÓGIA

A karikagyűrűk forrasztás nélkül készülnek, még a többszínűek is. Ezt úgy érik el, hogy a saját maguk készített ötvözetből kiöntenek egy kockát, amelyet összepréselnek (ezzel egy nagyon masszív anyagot kapnak) és legutolsó lépésként pedig lézerrel kivágják belőle az ékszert. 

MINŐSÉG

Az ékszerekhez a készítők a nevüket adják, ezzel is garantálva a minőséget. A készítő felel az ékszer hibátlanságáért és vállalja a munkájáért a felelősséget.

Az üzletben a Niessing ékszerekről készített képeimet itt találjátok:

A márkáról bővebb információt itt és itt találtok. Ha pedig szeretnéd már otthon átgondolni a lehetőségeket, akkor a karikagyűrű tervezőt neked találták ki. :) Akkor sem kell elkeseredned, ha a karikagyűrűd már megvan, hiszen az üzletben számtalan gyönyörű ékszer közül választhatsz, akár a menyasszonyi, akár a menyecskeruhádhoz.

Az ékszermárka-bemutatón túl egy érdekes és gyönyörű látvánnyal övezett idegenvezetést kaptunk Suta Mónika társtulajdonostól, akitől többek között azt is megtudtuk, hogy hosszú évek, évtizedek kemény és egyben kreatív munkája áll a hátuk mögött, amely a kiállított kollekciók aprólékosságában tökéletesen megjelenik.

Természetesen az üzletben nemcsak Niessing márkával, hanem más ékszerekkel is találkozhattok. A tulajdonosok által megálmodott ékszercsodák tökéletesen szimbolizálják az elegancia találkozását a kreativitással és egyben a modern stílus összefonódását a klasszikus stílus jegyeivel. A karácsony közeledtével elkezdődött az ajándékvásárlás időszaka is, az ékszer pedig egy klasszikus ajándékötlet bárki számára. Íme egy kis ízelítő:

Aki betér az üzletbe, az biztos lehet benne, hogy szakértelmet, kedvességet és megannyi figyelmességet fog kapni. 

Mégegyszer köszönjük, hogy részt vehettünk az eseményen. A cikk megjelenésével egyidőben pedig játékot hirdetünk a Facebook oldalunkon. Kedves Menyasszonyok, irány játszani! :) 

Szerződés? Az meg minek?

Ahogy az idei esküvői főszezon lezárult, már kezdődik is az újabb. Itt bizony nincs megállás, a legnépszerűbb időpontok akár több, mint egy évvel előre is elkelnek. Már a szervezés első pillanataiban szembesülünk az olyan kifejezésekkel, hogy szolgáltató/megbízási szerződés, foglaló, előleg számla stb. Sokunknak ez a hétköznapi életből ismerős lehet, azonban legalább annyian vagyunk olyanok is, akiknek ezek a fogalmak ismeretlenül csengenek. Segítségképpen ezekről írok most nektek egy összefoglalót.  

writing-1149962_1920.jpg

Ha lefoglalunk egy helyszínt, felkérünk egy szolgáltatót a legelső és legfontosabb elem a szerződés. A szerződés szükségességét nem lehet elégszer hangsúlyozni. Fontos, mert ez véd titeket, párokat. Fontos, mert leírja a felek kötelezettségeit és azt is, mi történik ha nem tesznek ennek eleget. Fontos, mert fixen tartalmazza az általatok vállalt fizetési kondíciókat. Fontos, mert tartalmazza a fix és feláras szolgáltatásokat. Ugye te sem szeretnéd, ha 1 hónappal az esküvő előtt lemondaná a fotósotok az esküvőt? Vagy, hogy a helyszín időközben változtat az árakon és többet fizettek a végén? Apropó, árváltoztatás. Sok szolgáltató a foglalás időpontjában érvényes áron szerződik a jegyespárokkal, függetlenül attól, hogy az esküvő a következő évben lesz, így az esetleges árváltozás nem érinti a párokat. Ugye milyen jó dolog a szerződés? :) 

bookkeeper-1016299_1920.jpg

A foglalásunk viszont sok esetben csak akkor lesz visszaigazolva és megerősítve, ha előleget utalunk vagy adunk át készpénzben. Az előbbi eset talán papírozás szempontjából könnyebb: az utalásról van bizonylat, a beérkezésről pedig a szolgáltató kiállít egy előlegszámlát. A készpénzes fizetésnél választhatunk több opció közül: vagy a szerződésben rögzítjük az átadás tényét, vagy egy átadás-átvételi jegyzéket kérünk róla, esetleg egy nyugtát. Ezeknek a kiállítása sok mindentől függ, merjetek kérdezni! A későbbiekben fontos lehet, hogy igazolni tudjátok az átadás tényét. A kész számlát a teljes összegről pedig az esküvő után kell, hogy megkapjátok minden esetben. 

A fentiekből úgy tűnhet, hogy rosszat feltételezek a szolgáltatókról, hogy az emberek nem tartják magukat a megbeszéltekhez stb. A szerződés nem bizalmi kérdés! Gondolj csak bele, bemész a boltba, veszel egy (akár használt!) ruhát, amiről kapsz számlát és a blokkon feltüntetett dátumig még vissza is viheted bizonyos feltételek betartása mellett. Na már most az esküvődön, aminek a szervezésére és megvalósítására annyi időt, energiát és nem utolsó sorban jelentős mennyiségű pénzt fordítasz, mindenféle jogi védelem nélkül szeretnéd végigcsinálni? Kockáztatnád életed legszebb napját? Itt több vesztenivalód van, mint egy átlagos hétköznapi vásárlás során, erre nem fogsz legyinteni (pláne nem a fokozott izgalom és stressz alatt), hogy "Több is veszett Mohácsnál".

Persze, mindig vannak kivételek, hiszen nyilvánvaló, hogy a családunkban, barátainkban, rokonainkban megbízunk, így ha esetleg ők nyújtják valamelyik szolgáltatást, akkor értelemszerűen a szerződéskötés elmaradhat. Az is biztos, hogy egyik szolgáltatónak sem érdeke a saját hírnevét rontani megkérdőjelezhető minőségű színvonallal, lemondással stb., de bármi közbe jöhet, hiszen ő is ember. Ahogy a ti részetekről is történhet olyan váratlan esemény, ami miatt módosítás szükséges. És pont ezért a "de" miatt kell a szerződés, hogy minden eshetőségre felkészüljünk. 

 

Képek forrása: Pixabay.com

Jegyesfotózás helyett házasfotózás - fotósorozat kicsit másképp

Régóta nem jelentkeztünk bejegyzéssel, azonban a háttérben folyamatosan munkálkodunk az újabb és újabb témákon, ötleteken, amiket bemutathatunk nektek. Jelenleg is több projekten dolgozunk, a (remélhetőleg) pozitív fejleményeket megosztjuk veletek. 

Az előző cikkünkben azt ígértük, hogy a szolgáltatói szerződésekről olvashattok legközelebb, azonban nézzétek el, de az élet másképp hozta és a mai témánk az esküvői fotózás lesz. De kezdjük is a legelején. 

A saját esküvőm előtt nekünk nem volt jegyesfotózásunk. Legtöbbször ez már "alap" dolognak számít, az esküvői fotócsomagok tartalmazzák, ennek ellenére nekünk nem volt. Az indok egyszerű: kifejezetten nem szeretem a beállított, már-már sokszor mesterkélt képeket és szinte mindig a téttel járó fotózásokon egy képen sem vágok normális fejet (nem volt ez másképp a szalagavatós és ballagási képeken sem, de a diplomaosztómon és a munkahelyi fotózásokon se "szerepeltem" túl jól, ha lehet így fogalmazni). Így bőven elég izgalommal járt már az is, hogy az esküvő előtti kreatív és a szertartások alatti fotókon, hogy nézek majd ki.

photo-256888_1920.jpg

Félreértés ne essék, ez nem a fotó minőségén vagy a fotós felkészültségén múlik! Egyszerűen mi nők, készítünk 100 képet magunkról, hogy 1 db-ra azt mondjuk, hogy elmegy. :) Persze ez erős túlzás, de ha fényképről van szó, akkor a túlzott önkritika gyorsan hatalmába keríti az embert. 

Viszont a sors úgy hozta, hogy az elmulasztott jegyesfotózást a másfél éves házassági évfordulnk után, egyfajta "házasfotózás" keretében bepótolhattuk. A férjem a Facebook-on nyerte a tetszőleges budapesti helyszínen készített, 25 db korrekciózott képből álló fotósorozatot az SRJ Photography jóvoltából. Mikor megtudtam a hírt, hát őszinte leszek, a fent említett okokból először inkább megijedtem, mint örültem. 

Helyszínnek a Gellért-hegyet választottuk, mivel az esküvői fotózásunk a Városligetben volt és Budapest a zöld területekben nem igazán bővelkedik ezeken túlmenően. Előzetes instrukciónak annyit kaptunk, hogy a ruhánk az hasonló legyen. Ez szerencsére nem volt gond számunkra, gyorsan megegyeztünk. 

budapest-2529158_1920.jpg

A fotózást délután 5 órára időzítettük, a fények és a naplemente miatt. Az érkezésünk nem volt túl sima, belefutottunk egy hirtelen jött metrópótlásba, ami miatt kerülnünk kellett és késéssel érkeztünk. Naplementekor minden perc értékes, ezért picit feszült voltam, de hamar elillant, mikor megismerkedtünk Robival és Adrival.

A képek készítése alatt csak annyi tanácsot kaptunk, amit kényelmesen végre tudtunk hajtani és az egész fotózás hangulata inkább egy baráti összejövetelre emlékeztetett. Robi végig türelmesen kereste a jobbnál jobb beállításokat, ami a helyenként turistacsoportokkal zsúfolásig megtelt  Gellért-hegyen nem volt egyszerű. 

Ennek fényében izgatottan vártuk a végeredményt, ami minden várakozásunkat felülmúlta. A képek természetesek, de ami a legjobban tetszik: nincs "túlfilterezve", ami nélkül manapság már nem létezik fénykép. De beszéljenek helyettem a képek: 

22221662_1831619946852839_301765775800034801_n.jpg

22221783_1831620070186160_2706052429795416457_n.jpg

22222022_1831619896852844_7300297912321241067_n.jpg

22228146_1831619846852849_3967445849557724171_n.jpg

22228530_1831620150186152_7314500776935384496_n.jpg

A fotózás után, a hegyről lefelé menet beszélgettünk Robi munkáiról és kedves menyasszonyok jó hírem van: Robi vállal esküvői fotózást és ha siettek, még a jövő évre szuper fotósotok lehet :) Az esküvői referenciáiról is megosztok egy-két képet kedvcsinálónak. 

14670773_1138199956262148_3944563322102103730_n.jpg

14708328_1138199376262206_8702415355965123373_n.jpg

14718732_1138199019595575_675747062760813506_n.jpg

Ha mindezek után szeretnétek felvenni vele a kapcsolatot, a Facebook oldalán minden ehhez szükséges infót megtaláltok: https://www.facebook.com/soosrjphoto/

Követhetitek az Instagramon is: https://www.instagram.com/soosrjphoto/

Így történt, hogy a jegyesfotózásunk végül házasfotózás lett :) Még egyszer köszönjük a SRJ Photography csapatának a szuper vasárnap délutánt és a csodás képeket! 

Esküvői helyszín – csak okosan! Mire figyeljünk a helyszín kiválasztásánál?

A frissen eljegyzett menyasszonyok első gondolata - miután elújságolták a rokonoknak, barátnőknek és mindenkinek, akinek csak lehet, hogy megkérték a kezüket -, hogy hol is legyen az a bizonyos Nagy nap, ahol igazi hercegnőnek érezhetik magukat.

A tökéletes helyszín kiválasztása minden pár számára az egyik legnehezebb feladat. A bőség zavarába kerülnek az ifjú házasulandók, amikor álmaik helyszínét keresik, hiszen az egyszerűbb éttermektől az extravagáns luxusszállodákig terjed a kínálat.

Álmaink helyszínének megtalálása mellett azonban arra is érdemes figyelnünk, hogy várhatóan a helyszín költsége lesz a legnagyobb szelet az esküvői költségek tortájából. Ennek fényében egy okos választással vágyaink teljesülése mellett például a nászútra is több pénzünk maradhat.  

Hogy mire is gondolok?

Az első találkozás során kiderülhet, hogy a helyszín számára mi is a fontos, ha esküvőről van szó. A párok igényeinek minél magasabb fokú megvalósítása vagy a pénzkeresés a párok pénztárcájának rovására.

kep_helyszinek_zsani.jpg

Ahhoz, hogy a lehető legtökéletesebb napotok legyen és a legkevesebb kellemetlen meglepetés érjen Titeket – no meg persze anyagilag minél jobban járjatok –, íme néhány jó tanács, amire érdemes figyelni helyszínkereséskor:

A helyszín igénybevétele szinte minden esetben jár valamilyen költséggel. A terembérleti díj sokszor akár ugyakkora összeget is felemészthet, mint egy 50 fős vendégsereg fogyasztása. Azonban ez nem törvényszerű. Vannak olyan időszakok, amikor ezt a költséget nullára redukálhatjuk, ez pedig nem más, mint a szezonon kívüli esküvő. Tudom, tudom, hogy mindenki jó időt akar, meg nyári esküvőt, de álljunk meg egy pillanatra és gondolkodjuk el a nyári esküvő hátrányain is (mert bizony van, nem is kevés). Terembérleti díj szempontjából pénztárcabarát a november és március közötti időszak.

TIPP: A helyszínválasztás előtt egy kb. létszámmal legyünk tisztában. Vannak olyan helyszínek, akik ehhez kötik az esküvőt. Találkoztam olyan helyszínnel, aki 80 fő alatt szóba se állt a párokkal.

Az ellátás biztosítása kétféleképpen történhet: saját konyhával rendelkezik a kiválasztott helyszín, vagy éttermi szolgáltatón keresztül (catering) oldja meg az étkeztetést.

TIPP: az első esetben menjünk el előtte titokban egy próbavacsorára. Amennyiben jót ettünk és ittunk, felvehetjük a kapcsolatot a helyszín rendezvényszervezőjével.

Az esetek nagy részében elmondható, hogy a pár számára anyagilag kedvezőbb megoldás, ha olyan helyszínt választ, amelynek van saját konyhája. Ilyen esetekben nem kell külön eszközöket (például: evőeszközök, székek, asztalok stb.) bérelni, hiszen ezek adottak a helyszínen.

Ha olyan helyszínt választunk, ahol szükséges a catering szolgáltatás, ott érdemes időben megbizonyosodni arról, hogy esetleg szükséges-e valamilyen engedély az ételek behozatalához és megoldható-e az ételek megfelelő hűtése és tárolása, hiszen senki sem szeretne a nagy napon hideg húslevest vagy a melegtől megolvadt tortát enni.

Az ételek bevitelénél érdemes rákérdezni, hogyan viszonyulnak a házi süteményekhez. Sok nagyszülő, örömszülő így szeretne hozzátenni az esküvőhöz, ezért hagyjuk őket kibontakozni � Az én nagymamám háromféle süteménnyel készült. Ezzel a cukrászda költsége teljes egészében megspórolható.

A következő lépés az italfogyasztás. Higgyétek el, ez többe kerül, mint az étel, nem is kevéssel. A helyszín kiválasztásakor fontos tisztában lennünk azzal, hogy mik a lehetőségeink az ital (főként a rövidital terén). Ha a rövidital bevihető, egy kisebb vagyont spórolhatunk. Azonban ne örüljünk korán, mert ennek sok helyen ára van. Ezt pedig úgy hívják, hogy dugópénz vagy dugódíj, esetleg még külön felszámolhatnak felszolgálási díjat a nem helyszíni ételek-italok kitálalásáért. A dugópénzt leggyakrabban már minden bevitt italra felszámolják, pl.: 400 Ft/fő áron. Hallottam már ebből is extrém esetet: egész estére csak a dugópénzért kértek a kiválasztott helyszínen 250 000 Ft-ot. Ha emellett döntötök, fontos, hogy kérjetek számlát az italról és a kereskedésnél is érdemes tájékozódni, hogy a bontatlan üvegeket visszaveszi-e az esküvő után.

Az éttermek bevett szokása előre összeállított italcsomagokkal dolgozni. Ezek lehetnek fix (pl.: 6 órás) vagy korlátlan időtartamúak. A fix időtartam hátránya, hogy a lejárat után óránkénti hosszabbabításra van lehetőség, ami odafigyelést igényel (erre alkalmas lehet az esküvőszervező, a ceremóniamester is akár). A hosszabbításért kiszámlázott összeg számítása sem egységes. Vannak olyan helyek, ahol a leadott, fix létszám alapján történik a hosszabbítás, van viszont olyan is, ahol az adott 1 órában jelenlévők létszáma alapján történik mindez. Értelemszerűen a másodikkal jár jobban a pár, nézzünk is rá egy egyszerű példát:

Esküvő létszáma 80 fő, éjfélkor lejárt a 6 órás italcsomag. Hosszabbítás 500 Ft/fő áron történik, hajnal 3 óráig.

Első esetben a szolgáltatók számítása: 80x500x3=120 000 Ft

Második eset: megnézzük mennyi a létszám éjfél és hajnal 1, hajnal 1 és 2, valamint hajnal 2 és 3 között. A létszám legyen 75, 60, 45. A számítás ebben az esetben így alakul:

75x500+60x500+45x500= 90 000 Ft

A kettő közötti különbség 30 000 Ft, amiből elég sok minden más fedezhető egy esküvőn.

További kedvezmények, amelyek általánosságban már elterjedtek a rendezvényhelyszínek körében:

 • Gyermekkedvezmények: helyszínenként változó lehet a kedvezmény mértéke, de érdemes figyelembe venni, hiszen sokat spórolhatunk a gyerkőcök étel- és italfogyasztásán.
 • Szolgáltatói kedvezmények (például fotós, zenekar, vőfély stb.): Itt fontos megjegyezni, hogy általában olcsóbb a szolgáltatói személyzet ellátása, mint a násznépé, azonban ezt minden esetben fontos pontosan letisztázni és a szerződésben feltüntetni (ez általában kisebb menüsort jelent, ahol nincs előétel vagy desszert és természetesen alkohol sem).

Ezért legyünk előrelátóak, kérdezzünk meg mindent!

Végül, de nem utolsósorban: legyen szerződés! Ez a Ti érdeketek, hiszen súlyos összegekről beszélünk, ami nem játék. A következő cikkben részletesen leírom, hogy miért is elengedhetetlen ez. �

Esküvő férfiszemmel

Biztosan emlékeztek, hogy az előző bejegyzésemben kértem, hogy akinek van bármilyen tapasztalata, véleménye a külföldi esküvővel kapcsolatosan, írjon nekem. Kaptam is egy e-mailt, szerintem e-mailnek még így talán soha nem örültem. Amikor pedig megláttam, hogy egy úriembertől kaptam, akkor még nagyobb volt a boldogságom: egyszer azért, mert férfiak is olvassák a blogomat, másrészt pedig mert ezzel megdőlt a férfiak másodlagos szerepe egy esküvőszervezés során.

Kedves Menyasszonyok! Igenis számít a leendő férjetek véleménye, ne elégedjetek meg a "Nekem mindegy" válasszal. Az alábbi cikk lesz a bizonyíték, hogy van élet a nekem mindegy-en túl is. 

wedding-2319461_1920.jpg

Csabáék az alábbi fő indokok miatt döntöttek a külföldi esküvő mellett: 

 • végösszegben kedvezőbben jön ki,
 • nincsen hosszadalmas szervezkedés, időpontegyeztetés,
 • nincs megfelelési kényszer,
 • mivel úgyis van nászút, akkor egy kalap alatt az is megvan,
 • csak a párról szól,
 • nem kell a rokonok igényeihez igazodni (lakodalmas muzsika).

Az, hogy mennyi negatív dolog alakulhat ki egy esküvőn, mi nők, hajlamosak vagyunk elfelejteni a rózsaszín köd miatt. Most megbizonyosodtam róla, hogy a férfiak a negatívumokat lehet egy kicsit reálisabban látják.

Hiszen az esküvők többsége többnyire arról szól, hogy összerántjuk a két család rokonságát. Ültetésnél is nagyon figyelni kell, hogy kit kivel, szóval nagyon nem is lehet keverni. Már itt kialakulnak a klikkek.  A ceremónián a többség morog a szertartás hossza, a klíma miatt. Nem mindenki jár öltönyben munkába, így nem kényelmes nyáron egy nem bejáratott ruhában. Azután következő az ebéd/vacsora, ahol betegre eszi magát a násznép nagyja, mert jó magyar módra, ha már ingyen van, akkor tömjük meg a hasat, aztán kicsit engedünk a nadrágszíjon és még befér egy-két szelet rántott hús vagy torta. Szép lassan pedig elkövetkezik a pillanat, amikor előkerülnek a rövidek. Itt kezdődik a végjáték. Akik még ha nem is szeretik vagy kifejezetten utálják a lakodalmas zenét, még azok is valahogy ismerik a dalszöveget és kiengedik a gőzt. Néha az ifjú férj is csatlakozik a táborhoz, de ha nem is, akkor is a társaságban itt már kijönnek a sérelmek. Akárhogy is szépítjük, nem tudunk mindenkinek tudunk jót tenni, 100 főnél pedig már szinte lehetetlen is.

bride-2280292_1920.jpg

Elsőre soknak tűnik a fent említett negatívumok sora, de az igazság az, hogy nem kell homokba dugni a fejünket, ez egyáltalán nem eltúlzott, irreális lázálom. És ezen a ponton jön képbe a külföldi esküvő gondolata. 

Külföld mellett szól, hogy a nászútra úgyis meg kellene venni a jegyet. Ruhát úgyis meg kell venni. Igazából a szervezést kell kifizetni. A kedves "interjúalanyom" nem egy szállodai szervezést szemelt ki, hanem találtak egy fotóst, aki a szervezést elintézi. Azért tetszett meg neki, mert sok helyen csak pár fotó van a szolgáltatásban és nincsenek referenciafotók. Míg ennél a személynél kiváló képek, elégedett visszajelzések meggyőzték őket. 

Külföldön nem kell egy évvel előtte elkezdeni a trendi színeket kitalálni, helyszíneket foglalni, ilyen-olyan mondvacsinált terápiákra járni, nem kell a rokonságot kiszolgálni és nem kell a részegeket rendezgetni. Nem kell aggódni a közösségi médiára feltöltött fotók miatt, amit a lelkes rokonság mindenféle csodaeszközzel készít a leglehetetetlenebb pozíciókban. Sokkal kényelmesebbé, intimebbé válik ezáltal.

A fent leírtak után joggal merül fel a kérdés, hogy ez vajon milyen reakciót váltott ki az örömszülőkből? Hogyan viszonyulnak ehhez a barátok? És hát mivan a jó öreg mondással: "De hát ezt nem így szokták!"

Erre a kérdésre az alábbi választ kaptam:

"Igazából titokban tartjuk mindenki előtt. Több okból. 

 • Nem akarunk hype-ot az egész körül. Ne legyen az, hogy miért nem hívunk meg van valakit. Meg a tanúk kérdése. 
 • Szülők részéről nehéz, mert a fiús anyukák tűnnek nehezebb esetnek. Onnan van általában nagyobb makacsság. 
 • Barátok részéről pedig azért, mert minél több személy utazna, annál nehezebb megtalálni a közös, szabad időpontot. 
Majd elküldünk egy üdvözlő levelet a családtagoknak és részünkről ott lezárul. Nem akarjuk a közösségi médiában sem dobra verni. Nem fogunk postolni róla. Nem lesz percről-percre blog. Tudom, hogy sokan már annak élnek, de ott nem is a másikkal házasodnak, hanem a közösségi médiával. A másik fél csak egy lehetőség arra, hogy minél hamarabb postolhassanak, minél irigység-fakasztóbb dolgot a mai fiatalok többsége. Aztán persze jön a sajnáltatás, ha nem jön össze, mert valaki talált másikat. 

Mi abszolút szeretnénk megőrizni az intimitását az eseménynek és azt szeretnénk, hogy csak rólunk szóljon. Ha szólnánk a szülőknek, akkor biztos lenne utazás előtt egy látogatás, hogy még könnyes búcsú meglegyen. Aztán előtte levő nap bejelentkezés telefonon/Skype-on. Aznap, hogy igen, élünk és ma lesz a nagy nap. Természetesen a megtörténtéről fényképes igazolás, esetleg újabb bejelentkezés. 

Nem szeretnénk nyerészkedni rajta. Mert azt is hallottuk, hogy a menyasszonytánccal sok összejöhet. Nem szeretnénk, hogy teher legyen mások számára, hogy eljönnek, esznek-isznak és majd fizessenek is. Sokaknál ezt is láttam. Nem csak egy rokonságot összehozó esemény, hanem teher is anyagilag, mert 4 fős családnál már az utazás megoldása, ruházkodás - mert lehet az évek során az öltönyt pl. kinőtte az apuka -, menyasszonytáncra fejenként ha csak 10.000-et is számolunk, az is 40.000. Az rendben, hogy örülünk a pár elhatározásának, de mennyit is beszélnek vele a barátok, rokonok? Nagyon max fél órát." 

  

A cikk tartalmáért ezúton szeretnék köszönetet mondani Szászfai Csabának. 

Esküvő külföldön - luxus vagy sem?

Július a szabadságolás, a nyaralás hónapja. Na meg persze az esküvőké is. Vagy akár a kettőt egyszerre! Pihenés és nagy nap együtt igencsak emlékezetes élmény. A külföldi esküvő hallatán először mindenkinek - elég sok romantikus film hatására is :) - hófehér tengerpart, pálmafák és gyönyörű azúrkék tenger jut eszébe, minimum Dominika, Mauritius vagy Seychelle szigetek szintű helyen. Amíg gondolatunkban már a lábunkat simogatja a homok, addig a valóságba visszatérve szomorúan legyintünk egyet, mondván: "Áhhh, erre sose lesz pénzem". Vajon tényleg így van? Tényleg ekkora kiváltáság lenne egy külföldi esküvő? A mai cikkben ezt nézzük meg. 

marry-me-1044416_1920.jpg

Első és legfontosabb a külföldi esküvők kapcsán megjegyezni: létezik hivatalos és nem hivatalos (szimbolikus) esküvő. A kettő annyiban különbözik, hogy míg az előbbi itthon honosíttatható, addig utóbbi nem. Így ha külföldi szimbolikus esküvőt választasz, attól még Magyarországon hivatalosan nem leszel házas és nem is tudod kérvényezni azt, míg a hivatalos esküvőnél - egy "kis" hivatali ügyintézés után - igen. 

Ha komolyan foglalkoztat a külföldi esküvő gondolata, akkor a fenti után jöhet a helyszín kiválasztása. Nem kell egyből a világ másik tájára repülni, hiszen Európán belül is csodaszép helyek vannak. A fapados légitársaságoknak köszönhetően pedig bárki számára elérhetővé vált olcsón pl.: Málta, Ciprus vagy bármelyik spanyol sziget. Azért egy ilyen helyszín mesébe illő, nem? :)

beach-926984_1920.jpg

A külföldi esküvők megszervezésére szakosodott szolgáltatók vannak, akik a hivatalos ügyintézésen át a helyszíni díszítésig mindent elintéznek helyetted. Neked csupán előzetesen az adott ország által kért dokumentumokat kell beszerezned. 

Milyen előnyei vannak egy külföldi esküvőnek? 

 • csak ti ketten vagytok és tényleg rólatok szól az a nap;
 • beleszólás, nyomásgyakorlás nélkül tudtok készülni;
 • nincs megfelelési kényszer, stressz, rengeteg idő és energia megspórolható;
 • nem kell a vendéglistát összeállítani (ami azért valljuk be őszintén, sokszor nagyon-nagyon nehéz és családon belüli konfliktusokat is okozhat);
 • egyúttal nászút is;
 • nem szükséges 1-1,5 éven keresztül esküvőszervezéssel foglalkozni (a szervezési időszak még a papírok beszerzésével együtt is kb. 3-6 hónap alatt megvan).

Természetesen egy külföldi esküvő nem zárja ki az itthoni esküvő megtartását, ahogy fordítva sem, hiszen akik igazán fontosak nektek, egy ilyen esküvőn nem tudnak részt venni (hacsak nem utaznak veletek, de azért nincs túl sok realitás alapja). Így a tengerparti esküvő után itthon is tarthattok egy kisebb esküvőt barátokkal, rokonokkal. Ha pedig már házas vagy, akkor szuper házassági évfordulós ajándék lehet egy szimbolikus esküvő. 

he_year-long_journey.jpg

Ha pedig a költségeket nézzük: az elmúlt időszakban már megszámolni sem tudom hány olyan jelenlegi és volt menyasszony posztjait olvastam, hogy mindenféle pompa nélkül, átlagos 50-80 fős esküvő több milliós tételre rúg (döbbenten olvastam egy-két extrém összeget, tényleg nem értem, hova lehet még ezt az "iparágat" fokozni). Egy egzotikus külföldi esküvő költsége kerül kb. ennyibe (vagy még ennyibe se). Itt megoldható, hogy kizárólag a szertartás megszervezésére kérj fel egy profit, minden más (repjegy vásárlás, dokumentumok fordítása stb.) saját magad is el tudod intézni. Európán belül viszont ennek a feléből kihozható 2 főre, mindezt gyönyörű helyszínen, pihenéssel egybekötve. Rajtad áll mit választasz. :)

Külföldön volt vagy lesz az esküvőd? Szívesen mesélnél róla nekem? Amennyiben igen, kérlek jelentkezz a fapadoseskuvok@gmail.com címen a részletekért. :)