Esküvő költséghatékonyan

Fapados Esküvő

Fapados Esküvő

Esküvő, de miből?

2017. június 24. - Fapados Esküvő

Egy rendhagyó bejegyzéssel jelentkezem, ennek az oka pedig nagyon egyszerű. Múlt héten ismételten belefutottam több, az esküvői költségeket hosszasan firtató Facebook postokba. Akkor szembesültem vele, hogy bár a blogom alapötlete pontosan emiatt született, erre irányuló bejegyzést még nem írtam. Így most következnek az esküvői költségek az én szemszögemből.

Amikor megkérik egy lány kezét, elmondhatatlanul boldog. Ekkor még sokan nem tudják, hogy az a nap, amit sokan életünk legszebb napjának tartunk, az bizony egy totális anyagi csőd is tud lenni. Az elmúlt években ugyanis egy komplett iparág épült az esküvőkre, ami mára inkább üzlet lett, mint két ember egybekelésének ünnepe. Egyszer nekem egy lelkész azt mondta, hogy az esküvőnek nem kellene anyagi kérdésnek lennie. A válaszom ekkor nemes egyszerűséggel az volt: pedig, amikor egy menyasszonyi ruháért el mernek kérni 300 000 Ft-ot is akár, akkor de, sajnos anyagi kérdés. 

wallet-2292428_1920.jpg

De mit tudunk tenni, ha minden költség ellenére szeretnénk esküvőt? Olyan nincs, hogy valakinek ez nem jár, csak azért mert nincs több millió forintja erre.  A válasz pofon egyszerű: kompromisszumkészség. Ha ez megvan, akkor nem lesz baj. 

A legelső kérdés ami felmerül, hogy ki állja a költségeket. Ez igen kényes és helyzetfüggő kérdés. Sokan vagyunk úgy vele, hogy nem szeretnénk a szülőkre hárítani a költségeket. Ezt teljesen meg lehet érteni, pláne ha a szülők sincsenek anyagilag eleresztve. Ha valamilyen mértékben mégis be szeretnének szállni, akkor (a későbbi viták elkerülése érdekében) beszéljük át velük, mik a terveink. Gyakran a szülői segítség együtt jár azzal, hogy a soha nem látott rokonaink tömkelegét kell meghívni, "mert így szokás". Ha már ennek a gondolatától is kiráz a hideg, akkor tényleg jobb tiszta lappal kezdeni. 

time-is-money-1339781_1920.jpg

A szervezés időben történő elkezdésén sok minden múlik. Ha hagysz magadnak 1-1,5 évet, akkor anyagilag nem lesz megterhelő. Ez kifejezetten igaz, ha ti álljátok (vagy legalábbis megelőlegezitek) a költségeket. Ennyi idő bőven elég arra, hogy havi szinten foglalózzatok le valamilyen szolgáltatást. Az étterem a legnagyobb tétel, a többi szolgáltató viszonylag kisebb összeget kér foglalóként. 

És ha már a szolgáltatásnál tartunk. A szolgáltatás nem azt jelenti, hogy mindent szolgáltatón keresztül kell igénybe vennetek, pláne ha véges a keret. Jelöljétek ki azokat a pontokat, amik nektek fontosak és többet szántok rá, valamint azokat is, amiket meg tudtok okosba oldani (pl.: van cukrász, fotós ismerős, barátnők dekorálnak stb.).

Nézzétek át a kedvezményeket! A pénteki napokon sok étterem ad átlagosan 10-20% kedvezményt vagy vannak bizonyos időszakok, amikor szintén olcsóbbak az esküvői menük. Ez igaz a szezonon kívüli esküvőkre, késő ősztől tavaszig. Saját példa: lemondtunk a nyári esküvőről, július helyett márciusban volt. Azzal, hogy meghoztuk ezt a döntést, spóroltunk 300 000 Ft terembérleti díjat és kaptunk 20% kedvezményt az étel/italra. Mindezeken túl utólag jöttünk rá milyen jól tettük: márciusban csodaszép napos, tavaszi időnk volt, senki sem sült meg a 35 fokba. Ráadásul azon a bizonyos kinézett júliusi szombaton 15 fok volt és szakadó eső, szabadtéri fotózásra esélyünk nem lett volna. Ráadásul ilyenkor a szolgáltatók is kedvezményes áron dolgoznak, így ha szolgáltatónként már 20 000 Ft-ot tudsz faragni a költségekből, máris nyert ügyed van. 

A nászajándék kérdése szintén kényes pont. Az idősebb rokonoknak felfoghatatlan, hogy ha nem kérsz ilyet, mert nincs se a nyolcadik étkészletre, se a második kenyérpirítóra szükséged. Pedig a legtöbbünknek egyértelmű, hogy ha megvan minden háztartási eszközünk, akkor inkább pénzt szeretnénk. Nem, nem ciki ezt kérni, egyszerűen erre van szükségetek. És hogyan adjátok tudtára a násznépnek? Legpraktikusabb a meghívónk valamilyen frappáns üzenetet hagyni vagy a meghívó átadásakor szinte elkerülhetetlen, hogy előjöjjön a téma. Ekkor nyugodtan lehet közölni, hogy pénzt kérünk. 

gift-444519_1920.jpg

Nászút: menjünk vagy sem? Nos, miután egy kisebb vagyont emészt fel az esküvő, egy nagyobb kiadással járó utazás az utolsó, amit kívánunk magunknak. Nem mindenki olyan szerencsés, hogy az esküvőjét és a nászútját is úgy szervezheti meg, hogy nem nézi az árakat. Mi sem ebbe a kategóriába tartoztunk. Mi ezt a dilemmát nagyon egyszerűen eldöntöttük: amit az esküvői költségeken megspórolunk, az a nászútra megy. Így történt, hogy elutaztunk a 15 fokból a 35 fokba. És hogy miért tettünk így? Két okból is: mert megrögzött utazók vagyunk, másrészt pedig nekünk többet jelent egy hetes nászút tele élményekkel, mint az, hogy milyen dekoráció kerül az asztalra, amire a vendégek úgysem emlékeznek. Itt megjegyezném, hogy a vendéget kb. két dolog érdekli: milyen a kaja és hogy milyen volt a buli. El nem tudom mondani mennyi köszönőajándékot szedtem össze, mert nem vitték haza. Ennek tudatában érdemes tervezni. És nem utolsó sorban, a rengeteg szervezés után igencsak jól esett az egy hetes pihenés. Összefoglalva: a kettő együtt megy, nem kizáró ok. Minden azon múlik, hogyan priorizáltok. 

piggy-bank-968302_1920.jpg

És nem utolsósorban: tekints úgy az esküvői kellékek vásárlásakor mindenre, mintha hosszú távra vennéd! Nézz úgy dekorációt, hogy a lakásodban is fel tudd használni, a menyasszonyi cipőt tudd hordani a későbbiekben és a menyecskeruha is felvehető legyen esküvő után! Így már nem csak egy estére vásárolsz és már az, hogy többször ki tudod használni ezeket a tárgyakat önmagában egy költségcsökkentő lépés. 

 black-friday-1800272_1280.png

A bejegyzés trackback címe:

https://fapadoseskuvo.blog.hu/api/trackback/id/tr7612599985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.06.25. 18:46:13

Az esküvő mostanában azért is anyagi csőd Budapesten, mert valahogy megmaradt a köztudatban, hogy fejenként legalább 5 ezer forintot kell ajándékozni és ennél többet nem is ad senki a közeli rokonokon és legjobb barátokon kívül, de az étterem alig jön ki ennyi pénzből... Ráadásul a menyasszonytánccal is szinte csak vidéken lehet jelentős pénzt összeszedni, ott simán összejön belőle a lagzi ára, de Budapesten már az is kész csoda, ha 4-5 vendég bedob valamit a kalapba...

Fapados Esküvő 2017.06.25. 18:58:20

@Online Távmunkás: Nagyon sok igazság van abban, amit írsz. Viszont az is tény, hogy az esküvő szó hallatán minden árat megötszöröznek (sokszor alaptalanul).

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.06.26. 09:50:20

@Fapados Esküvő: Igaz, az esküvő és a gyerek mindenhol többszörös szorzót jelent. Például az esküvői torta árának a felét simán meg lehet spórolni, ha nem mondod, hogy esküvőre lesz és utólag rakatsz rá marcipán rózsákat.
süti beállítások módosítása